Gerrit+Meester+hield+LNV%2Dministers+in+het+spoor
Achtergrond
© Nieuwe Oogst

Gerrit Meester hield LNV-ministers in het spoor

Gerrit Meester (75), een denker en strateeg die grote invloed had op het landbouwbeleid in de afgelopen decennia, is vorige week overleden. Hij voorzag een reeks landbouwministers van de nodige kennis.

Meester, zoon van een Overijsselse melkveehouder, studeerde van 1962 tot 1970 Landbouweconomie aan de toenmalige Landbouwhogeschool. Later vertelde hij dat hij op zijn tiende al wist dat hij naar Wageningen wilde. 'Eén keer in de veertien dagen kwam het melkgeld binnen. Ik wilde weten wat daarachter zat.'

Als onderdeel van de studie liep Meester een half jaar stage in Brussel, juist in de tijd dat daar het Plan-Mansholt werd ontwikkeld voor hervorming van de Europese landbouwsector. 'Dat was spannend. Ik had het gevoel dat ik precies op de plek zat waar alles gebeurde.'

In zijn latere loopbaan zou Meester nog heel vaak op plekken zitten 'waar alles gebeurde'. Na enkele jaren bij de Erasmus Universiteit, stapte hij over naar het Landbouw-Economisch Instituut. Hij hield zich daar vooral bezig met de aard en structuur van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. En met de doorrekening van beleidsopties.

Advies over melkquotering

In die periode werd zijn kennis en inzicht al vaak geraadpleegd door politici en beleidsmakers. Zo liet minister Gerrit Braks zich begin jaren tachtig door Meester adviseren over de voor- en nadelen van een eventuele Europese melkquotering.

Meester trad in 1986 in dienst van het ministerie van LNV. Als politiek adviseur van de opeenvolgende landbouwministers ontwikkelde hij zich in korte tijd tot een gewaardeerd denker en strateeg met een enorme kennis van het Europese landbouwbeleid.

Piet Bukman, LNV-minister van 1990 tot 1994, erkende achteraf dat hij zich pas 'veilig' voelde in de Europese landbouwraad wanneer Meester naast of achter hem zat. De topambtenaar hield hem 'in het spoor'.

'Realist, wars van dagdromerijen'

Laurens-Jan Brinkhorst, bewindsman van 1999 tot 2002, omschreef de academisch geschoolde boerenzoon als een realist, wars van dagdromerijen. Zijn grote kennis en zijn scherpe inzicht in de gevolgen van mogelijke beleidsontwikkelingen stelde Nederlandse landbouwministers in staat een sterke positie te veroveren in de Europese landbouwraad.

Uiteindelijk bleef Meester 23 jaar werkzaam op het ministerie, tot aan zijn pensionering. Hij wordt daar herinnerd als de 'grand old man' met een groot netwerk in Nederland – met name in Wageningen – en in de hele EU. En als een beminnelijk mens die zijn kennis graag deelde met anderen binnen en buiten het politieke bedrijf.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer