Kronkelend maaien is goed voor de biodiversiteit

Kronkelend of meanderend maaien is beter voor de biodiversiteit dan rechttoe rechtaan maaien in blokken. Dat blijkt uit onderzoek van Laurian Parmentier, entomoloog aan de Universiteit van Gent in België.

Kronkelend+maaien+is+goed+voor+de+biodiversiteit
© Twan Wiermans

Volgens de insectendeskundige is de manier waarop gras gemaaid wordt van grote invloed op de biodiversiteit. In de laatste decennia wordt voor natuurlijk beheer van graslanden al voor de methode gekozen om telkens op een deel van een perceel het gras te laten staan, bijvoorbeeld een paar stroken. Maar volgens Parmentier leidt dat niet altijd tot het gewenste resultaat.

In de praktijk is de afstand tussen de gemaaide en de ongemaaide delen dan te groot, waardoor veel insecten deze afstand niet kunnen overbruggen. 'In combinatie met meanderend maaien werkt dit beter. Er ontstaat dan een lappendeken met bloemenrijke zones en nestplekken', stelt de entomoloog.

Het meanderend maaien wordt ook wel sinusbeheer genoemd. De Nederlandse Vlinderstichtring promoot dat ook. In de definitie van de Vlinderstichtring blijft per maaibeurt ongeveer 40 procent van de vegetatie staan en wordt gewerkt met 'slingerende maaipaden'. Die slingerende paden worden sinuspaden genoemd. Er ontstaat zo variatie in een perceel, wat gunstig is voor de biodiversiteit.


Innovatieve methoden

Volgens Parmentier is er dringend behoefte aan innovatieve methoden om de biodiversiteitscrisis in Europa aan te pakken. In de definitie van de entomoloog wordt steeds twee derde van het oppervlak gemaaid en blijft een derde staan. De randen van de percelen blijven ook staan. Volgens de onderzoeker is het effect op de biodiversiteit al in het tweede jaar te zien en wordt het in het derde jaar bevestigd.

Uit de proef blijkt dat zowel bijen als vlinders profiteren van deze manier van maaien. Ook voor diverse plantensoorten pakt het goed uit. Volgens Parmentier is deze manier van maaien geschikt om de biodiversiteit op extensief gebruikte graslanden te verbeteren.

De ecologische voordelen kunnen ook economisch interessant zijn voor boeren. Graslanden bevatten veel biodiversiteit. Naast allerlei grassoorten groeien er ook bloeiende kruiden en andere soorten die nestgelegenheid bieden aan bestuivers. Deze insecten spelen een belangrijke rol bij de bevruchting van landbouwgewassen.

De onderzoekers van Universiteit Gent hebben drie jaar lang op zes locaties in België onderzoek verricht naar het effect van meanderend maaien. Op de percelen met meanderende maaipatronen werden 25 tot 35 procent meer bestuivers geteld dan op klassiek gemaaide percelen. De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Agriculture, Ecosystems & Environment.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    21° / 13°
    10 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    20 %
  • Zondag
    20° / 14°
    40 %
Meer weer