VS+ontwikkelt+sneltest+Afrikaanse+varkenspest
Nieuws
© Hans Menop

VS ontwikkelt sneltest Afrikaanse varkenspest

Het Amerikaanse bedrijf Silver Lake Research Corporation heeft een sneltest ontwikkeld voor Afrikaanse varkenspest: de Pencheck. Het is de eerste snelle en goedkope test om het virus te detecteren, aldus The Pig Site.

Met een gevoeligheid van meer dan 95 procent en een specificiteit van 99 procent moet de boer het virus binnen twintig minuten kunnen identificeren. De snelle test moet worden gebruikt als basis voor een effectief en goedkoop monitoringsprogramma voor de vroege detectie van de Afrikaanse varkenspest.

Jürgen Richt van Kansas State University heeft een onafhankelijk onderzoek afgerond. In de gevoeligheidstests identificeerde de snelle test 21 van de 22 varkens met matige tot ernstige symptomen van Afrikaanse varkenspest correct. De specificiteitstesten testten 143 van de 144 dieren die het virus niet correct hadden getest.

Varkensbloed en water

Een druppel varkensbloed en een paar druppels water zijn nodig voor de snelle test. Hierdoor kan de Pencheck eenvoudig en veilig in elke omgeving worden uitgevoerd.

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer