Varkenspest+voor+het+eerst+in+Griekenland
Nieuws
© Twan Wiermans

Varkenspest voor het eerst in Griekenland

Voor het eerst is er Afrikaanse varkenspest in Griekenland vastgesteld. De Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) heeft een besmetting op een bedrijf in het noorden van het land bevestigd.

Het bedrijf met slechts 32 varkens ligt in de regio Centraal-Macedonië, dat grenst aan Bulgarije en het land Noord-Macedonië. De Griekse regering is overgegaan op ruimingen in een cirkel van 3 kilometer rond de boerderij. De uitvoer van alle varkensproducten uit de gemeente Serres is verboden.

De Afrikaanse varkenspest heeft zich de laatste jaren sterk verspreid in Oost- en Zuidoost-Europa. Polen, Litouwen, Letland, Estland, Tsjechië, Roemenië, Bulgarije, Hongarije, Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne, Moldavië en Servië zijn getroffen door de ziekte onder wilde zwijnen en gehouden varkens. Tsjechië is erin geslaagd om de ziekte na een introductie in everzwijnen uit te roeien. Buiten deze regio is er ook Afrikaanse varkenspest geconstateerd op het Italiaanse eiland Sardinië en bij wilde zwijnen in de provincie Luxemburg in België.

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
Meer weer