Overeind houden China-export bij AVP kan

Ruime regio's en strikte handhaving zullen nodig zijn als de Afrikaanse varkenspest (AVP) Nederland binnendringt. 'We hebben goede verwachtingen dat we dan de export naar China vanuit de vrije gebieden overeind kunnen houden', zegt COV-woordvoerder Frans van Dongen.

Overeind+houden+China%2Dexport+bij+AVP+kan
© Varkens.nl

Als de Afrikaanse varkenspest in Nederland gevonden wordt, zal de export eerst tijdelijk stilliggen. Daar valt niet aan te ontkomen. Nederland moet volgens de regels stoppen met het certificeren van varkensvlees voor de export. Binnen Europa kan de afzet van varkensvlees weer snel vooruit vanuit de AVP-vrije gebieden in Nederland.

Voor de afzet naar derde landen is het een ander verhaal. Alleen Chili, Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten volgen de Europese regelgeving en staan import vanuit AVP-vrije regio's zonder nadere afspraken toe.

Alleen zet de export naar deze landen niet veel zoden aan de dijk. Nederland en de Europese Unie moeten het vooral hebben van Azië. Met China als allergrootste afzetmarkt en daarna Japan, Zuid-Korea, de Filipijnen en Hongkong.

Veilig stellen export

Om de afzet naar China veilig te stellen, startte COV (Centrale Organisatie voor de Vleessector) vorig jaar met voorbereidingen. In februari werd samen met de Chinese zusterorganisatie Chinese Meat Association (CMA) een symposium georganiseerd over alle aspecten van de Afrikaanse varkenspest.

Op die bijeenkomst zijn de eerste afspraken gemaakt over regionalisering in het geval van een AVP-uitbraak en het maken van onderscheid bij een uitbraak onder wilde zwijnen of gehouden varkens. Nederland trekt daarbij op met Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Spanje.

'In tussentijd heeft met name Frankrijk niet stilgezeten', zegt Van Dongen. 'De Franse president Emmanuel Macron tekende met de Chinese president Xi Jinping een intentieverklaring over regionalisering bij een uitbraak. Zo'n intentieverklaring effent de weg voor export en is een mooie voorbereiding voor Nederland en andere landen.'

Geen garantie

De genomen stappen zijn geen garantie dat de afzet naar China door kan gaan. Bij een AVP-uitbraak wordt naar de specifieke situatie gekeken. Van Dongen: 'We hopen natuurlijk dat het beperkt blijft tot een uitbraak onder wilde zwijnen en dat dit zwijn niet in een varkensdicht gebied wordt gevonden.'

Vrijdag ging de COV verder met de voorbereidingen op een mogelijke AVP-uitbraak. Alle exporterende partijen komen bij elkaar om scenario's door te spreken, om discussie te voorkomen bij een daadwerkelijke uitbraak.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  26° / 13°
  0 %
 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
Meer weer