Afrikaanse+varkenspest+maakt+in+2020+het+verschil
Nieuws
© Dick van Doorn

Afrikaanse varkenspest maakt in 2020 het verschil

De Chinese situatie rond Afrikaanse varkenspest (AVP) biedt zicht op een meer dan verdienstelijk 2020. AVP gaat in 2020 het verschil maken. Voorwaarde is dat de Duitse varkenshouderij vrij blijft van het virus.

'Het kan nog steeds alle kanten op', reageert Robert Hoste van Wageningen Economic Research naar aanleiding van de liquiditeitsmonitor varkens die deze week werd gepubliceerd. 'Wordt het een goed jaar, dan is een gemiddelde prijs van richting de 2 euro per kilo geslacht gewicht denkbaar.'

Maar het scenario wordt een stuk onzekerder als AVP verder westwaarts oprukt en de Pools-Duitse grens overschrijdt. Ziet Duitsland in die situatie geen kans om de afzet van varkensvlees naar derde landen overeind te houden, dan ontstaat er een tweedeling: lage varkensvleesprijzen in Duitsland en hogere prijzen elders in Europa. In dat geval komt de Nederlandse afzet van varkensvlees richting Duitsland onder druk te staan en moet ook elders worden afgezet. Onder de streep is zo'n situatie waarschijnlijk ongunstig voor Nederland.

Minder biggen opgelegd

Er wordt rekening mee gehouden dat er in 2020 minder biggen opgelegd gaan worden in Duitsland, door de dreiging van AVP. In 2019 gingen in totaal 4,3 miljoen biggen naar dat land. In de eerste vijf weken van dit jaar werden 39.000 biggen minder opgelegd dan in dezelfde periode in 2019.

Decimeert de Nederlandse biggenafzet naar Duitsland, dan voorziet Hoste een verscherping van de tegenstelling tussen zeugen- en vleesvarkenshouders. Die laatste groep vangt fluctuaties vaak op via de meebewegende biggenprijzen. 'Biggen vangen de eerste klappen op.'

• Bekijk de marktprijzen van biggen en slachtvarkens


Waar het Nederlandse overschot aan biggen dan naartoe moet, is de vraag. 'Die situatie zorgt in ieder geval voor prijsdruk.' Hoste weet dat Nederlandse biggen niet overal in Europa een even goede naam hebben. 'Wil je ze ook in slechte tijden kunnen exporteren, dan moet de kwaliteit van onze biggen structureel omhoog.'

In de Duitse aan Polen grenzende deelstaten Brandenburg en Saksen liggen relatief weinig professionele varkenshouderijen. Duitsland en Nederland steken op dit moment veel energie in landen die belangrijk zijn voor de export van varkensvlees. Wanneer die met regionalisering instemmen, kan de export uit de AVP-vrije Duitse deelstaten gewoon doorgaan. 'Nu is het moment om dat soort afspraken te maken en de crisis aan te grijpen om zaken rond te zetten', zegt Hoste.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer