Vijf vragen over het varkenstoilet

VIC Sterksel deed van 2011 tot 2015 samen met partners uit het bedrijfsleven en varkenshouders onderzoek naar het varkenstoilet. Ondanks de voordelen maakt dit systeem niet echt opgang. Het wachten is op een erkenning volgens de Regeling ammoniak en veehouderij (RAV).

Vijf+vragen+over+het+varkenstoilet
© Peter van Houweling

Waarom een varkenstoilet?

Een varken is van zichzelf een zindelijk dier. Het varkenstoilet biedt de mogelijkheid om de leefomgeving in te delen in functiegebieden: rusten, vreten en mesten.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van het varkenstoilet?

Door het mestgedrag te sturen, kunnen emissies bij de bron worden aangepakt en ontstaat een prettiger stalklimaat voor dier en mens.

Uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) blijkt dat een reductie van 85 procent van de ammoniakuitstoot haalbaar is, wanneer het varkenstoilet wordt gecombineerd met andere maatregelen zoals driekantroosters en het aanzuren van mest.

Zijn er ook bijkomende voordelen?

De WUR spreekt van een hoger return on investment door kostenbesparingen en betere dierprestaties. De bouw van de stal is iets goedkoper dan de bouw van een traditionele stal met een luchtwasser die ook nog eens veel energie verbruikt.


Doordat emissies bij de bron worden aangepakt, ontstaat een beter stalklimaat wat de technische resultaten weer ten goede komt. Daarnaast maakt een sleuvenvloer het mogelijk om urine en mest van elkaar te scheiden. De mest heeft een drogestofpercentage van 20 procent en is daardoor geschikt voor vergisting op boerderijniveau.

Kleven aan het varkenstoilet ook nadelen?

Het sturen van het mestgedrag bij de opleg luistert nauw. Heeft een varken eenmaal een mestplek gekozen, dan is dat nauwelijks meer te veranderen. Varkens leggen wel een verband tussen gewenst mestgedrag en een beloning. Via blijvende beloning zijn mest- en urineergedrag te beïnvloeden.

Verder blijkt dat bij een groot oppervlak dichte vloer, zoals bij grote groepen, de kans op verkeerd mestgedrag groot is. De vorm van het toilet maakt niet veel uit, de afmeting is belangrijker.

Klimaatsturing op afdelingsniveau geeft het individuele varken onvoldoende de mogelijkheid om te voldoen aan de comfortzone. Daardoor wordt de kans op omgekeerd mestgedrag vergroot. Wandkoeling, vloerverwarming en vloerkoeling met meerdere segmenten geven het varken meer keuze en vergroten de mogelijkheden om te sturen.

Wordt het toegepast?

Ja, maar bijna alleen in proefstalsituaties. Het systeem heeft nog geen erkenning en staat daarom ook nog niet op de lijst van de Regeling ammoniak en veehouderij (RAV-lijst).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer