Zure+Melk+Trofee+NMV+gaat+naar+RIVM
Nieuws
© Eigen Foto

Zure Melk Trofee NMV gaat naar RIVM

Het RIVM is de 'grote winnaar' van de Zure Melk Trofee die de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) uitreikt. Dit omdat het rekenmodel van het RIVM een daling van de ammoniakemissies laat zien, terwijl dit beeld niet wordt ondersteund door de gemeten concentraties in de lucht.

Het RIVM stelt daarbij dat de instelling het bij het rechte eind heeft en dat de onzekerheden in het veld moeten worden gezocht. Daarop verwacht de overheid van de landbouw dat zelfs over de laatste stikstofmolecuul verantwoording moet worden afgelegd, terwijl andere sectoren tot 10.000 kilo aan ammoniak vergunningsvrij de lucht in mogen blazen.

Melkbus

Het is de eerste keer dat deze trofee, een beschilderde melkbus, wordt uitgereikt, morgen bij het RIVM in Bilthoven. De trofee is volgens de NMV overigens niet 'zuur' bedoeld. Het moet instanties wakker schudden en leiden tot een open dialoog. Daarmee wil de NMV boeren een gezicht geven in plaats van dat ze worden gezien en behandeld als nummers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  27° / 18°
  70 %
 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
Meer weer