Co%C3%B6peratie+voor+herstructurering+Broekpolder+opgericht
Nieuws
© Broekpolder 2040

Coöperatie voor herstructurering Broekpolder opgericht

Voor het ontwikkelen, herstructureren en moderniseren van het Westlandse glastuinbouwgebied Broekpolder is een coöperatie opgericht. De coöperatie Broekpolder 2040 brengt ondernemers en huiseigenaren uit de Broekpolder samen, die willen bijdragen aan de toekomstige ontwikkeling van de polder.

Het glastuinbouwgebied Broekpolder is begrensd door de dorpen Wateringen, Kwintsheul en Honselersdijk en de Bloemenroute N222. In totaal een gebied van 600 hectare, voornamelijk bestemd voor en gevuld met kassen. De polder telt nu nog 115 glastuinbouwbedrijven. Daarnaast biedt de Broekpolder huisvesting aan vierhonderd gezinnen.

Om draagvlak in het gebied te creëren, is Florpartners, die de herstructurering begeleidt, vorig jaar begonnen om met een kleine groep belangrijke tuinders uit de polder te overleggen. Door het houden van laan- en droombijeenkomsten is deze groep in verschillende stappen steeds verder gegroeid. Met de oprichting van de coöperatie is een proces in gang gezet om de herinrichting en modernisering van het gebied van onderaf te organiseren.

Toekomst

Volgens Florpartners heeft de polder grote kansen om een toekomstbestendig en duurzaam glastuinbouwgebied te worden. 'Ondernemers, bewoners, gemeente Westland, provincie Zuid-Holland, Hoogheemraadschap van Delfland en Energie Transitie Partners (ETP) hebben ervoor gekozen om dit traject gezamenlijk en op gelijkwaardige basis in te gaan. Een uniek en grensverleggend proces, dat kan uitgroeien tot een aanpak voor andere tuinbouwgebieden in Nederland', laat het bedrijf weten.


Het bestuur van de coöperatie moet nog worden ingevuld. Het is de bedoeling om dat voor de zomer rond te hebben. Grondeigenaren van bedrijven en woningen kunnen nu al wel lid worden van de opgerichte coöperatie.

Weer

 • Woensdag
  16° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
Meer weer