%27Boxtel%27+kreeg+gouden+randje
Nieuws
© Johan Wissink

'Boxtel' kreeg gouden randje

Waar veel veehouders al een tijdje bang voor waren, gebeurde op 13 mei. Een grote groep dierenrechtenextremisten bezet een varkensstal. Wat niemand toen wist, is dat het zorgde voor grote eensgezindheid en actiebereidheid in de sector. POV-voorzitter Linda Janssen spreekt van 'een gouden randje'.

Het bijna voorbije jaar 2019 gaat waarschijnlijk de boeken in als een van de meest onrustige jaren voor de agrarische sector. Niet eerder gingen boeren zo massaal de straat op om te protesteren. De aanleiding daarvoor is de stikstofcrisis en het besluit van de Raad van State om een streep te zetten door de PAS-wetgeving.

POV-voorzitter Linda Janssen denkt echter niet dat dit was gebeurd zonder 'Boxtel'. De stalbezetting in de Noord-Brabantse plaats ging als een schokgolf door de sector. Boze en bezorgde boeren trokken naar de bezette boerderij om varkenshouder Van Sleuwen te steunen.

Grens

Het was duidelijk: een andere mening hebben over de veehouderij is oké, maar aan iemands eigendommen komen en binnendringen in de werk- en woonomgeving van een varkenshouder, is een grens die door de sector niet wordt gepikt.

Lobbyen en onderhandelen is belangrijk, maar soms is het goed om actie te voeren

Linda Janssen, voorzitter POV

'De stalbezetting in Boxtel heeft ervoor gezorgd voor eensgezindheid', stelt Janssen. 'Niet alleen in de varkenshouderij, maar in de hele sector. Natuurlijk was het een heel donkere dag. We spreken wel over 'voor' en 'na' Boxtel om aan te duiden hoe ernstig het was wat daar gebeurde.'

Eensgezindheid

Maar het heeft volgens Janssen ook iets positiefs opgeleverd. 'De sector was verdeeld. Door 'Boxtel' ontstond grote eensgezindheid. Ik ben er trots op dat we samen als Landbouw Collectief onze plannen aan de landbouwminister hebben gepresenteerd. Dat was zonder 'Boxtel' denk ik niet gebeurd. Het heeft een gouden randje gekregen.'

Een van de motoren achter de acties is Farmers Defence Force (FDF). Voorzitter Mark van den Oever maakte na de stalbezetting een Facebookgroep aan om boeren te kunnen mobiliseren als er weer iets zou gebeuren. Die dag had de groep vier leden, de dag erna kwamen er enkele nieuwe bij. 'Ik dacht, als het zo blijft, hef ik de groep morgen weer op', vertelde van den Oever enkele dagen na de stalbezetting.

Meer dan 50.000 volgers

Maar toen begon het te lopen. Inmiddels zijn er meer dan 50.000 volgers op Facebook, zijn er app- en Telegramgroepen, heeft FDF een bestuur, een website inclusief webshop voor FDF-artikelen en zit de organisatie samen met andere sectorpartijen aan tafel met landbouwminister Carola Schouten en minister-president Mark Rutte.

Janssen: 'We mogen hen wel dankbaar zijn. Lobbyen en onderhandelen is belangrijk. Maar soms is het goed om ook actie te voeren als het er echt op aankomt. FDF krijgt in no time een hele groep boeren gemobiliseerd. Organisaties vullen elkaar goed aan, ieder vanuit de eigen rol en verantwoordelijkheid. Met elkaar zijn we veel sterker dan alleen.'

Kantelmoment

Niet alleen de sector was geschokt na 'Boxtel'. De publieke opinie keerde zich tegen de dierenactivisten. Volgens minister Ferdinand Grapperhaus van Veiligheid & Justitie zitten de veiligheidsdiensten er nu bovenop. In veel opzichten was 13 mei een kantelmoment.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer