Dier%26amp%3BRecht+wil+ban+op+bit+en+zweep
Nieuws
© VidiPhoto

Dier&Recht wil ban op bit en zweep

Geen bitten die de mond van het paard beschadigen en geen sporen of zwepen meer. Stichting Dier&Recht wil middels een petitie dierenleed in de paardensport terugdringen. Daarmee krijgt de paardenhouderij voor het eerst te maken met een uitgebreide campagne van actievoerders.

De petitie was donderdag niet alleen al ruim 7.300 keer ondertekend, initiatiefneemster Sarah Pesie van stichting Dier&Recht zag ook in haar mailbox dat dit onderwerp leeft door veel, en ook felle reacties. 'Zo heeft deze campagne zelfs al geleid tot doodsbedreigingen. Aan de andere kant zijn er ook mensen die vinden dat deze campagne niet ver genoeg gaat.'

Hoofddoel is volgens Pesie dat mensen beseffen hoe op een vriendelijke en positieve manier met het paard is om te gaan. 'Bit, sporen en zweep benaderen het paard vanuit een negatieve gedachte.'

Om die reden vraagt de stichting aandacht voor 'negatieve aspecten' als hulpteugels. Dier&Recht is voorstander van bitloos rijden. Volgens Pesie niet moeilijker, wel anders. 'Je hebt een vertrouwensband nodig. Zonder bit kom je eerder in aanraking met je eigen tekortkomingen.'

Onderzoek naar draagvlak

Met de campagne komt de paardensector onder de loep te liggen van dierengroeperingen. Om exact te weten hoe groot het draagvlak is voor de paardensector en hoeveel de gemiddelde Nederlander weet over het houden van paarden en paardensport hebben partijen uit de sector als Trendpanel Paard hier vorig jaar onderzoek naar laten doen.

Uit het onderzoek blijkt dat slechts 4 procent van de ondervraagden vindt dat er in Nederland geen draagvlak is voor paardensport. Voor het houden van paarden ziet 3 procent geen draagvlak. Een groot deel van de Nederlanders is neutraal. Wel hebben de ondervraagden nauwelijks kennis van de wereld rondom het paard. Dit maakt dat ze makkelijk te beïnvloeden zijn, concludeert het onderzoek.

Taskforce voor begrip

De uitkomsten leidden tot het oprichten van een speciale taskforce onder de Sectorraad Paarden. De taskforce heeft als doel de Nederlandse bevolking meer inzicht te geven in de wereld rondom het paard en de kracht van de band tussen paard en ruiter, zodat mensen zelf een beeld kunnen vormen. Daarmee wil de sectorraad weerwoord geven op actiegroepen.

Dat geldt ook voor aantijgingen van Dier&Recht, vindt Marieke Toonders, sinds 1 januari voorzitter van de LTO vakgroep Paardenhouderij. 'Je kunt een paard niet onder dwang tot een topprestatie brengen. Dat kan alleen als de omstandigheden voor het dier optimaal zijn.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer