Primeur%3A+CO2%2Dcertificaat+voor+veenweideboer
Nieuws
© Alex J. de Haan

Primeur: CO2-certificaat voor veenweideboer

Een Friese melkveehouder ontvangt binnenkort de eerste verhandelbare CO2-certificaten als compensatie voor de waterpeilverhoging onder zijn percelen.

Het initiatief voor de certificaten is genomen door de Friese Milieu Federatie (FMF) en haar zusterorganisaties in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Overijssel. Dat gebeurde in samenwerking met de betreffende provincies.

De eerste gesprekken over CO2-reductie lopen met melkveehouder Sjoerd Miedema uit Haskerdijken. In ruil voor CO2-certificaten overweegt hij op een kleine 40 hectare veengrond het waterpeil te verhogen. FMF kreeg de toegepaste methodiek Valuta voor Veen gecertificeerd door de Green Deal Nationale Koolstofmarkt. Binnenkort worden de eerste certificaten via de vrijwillige koolstofmarkt verkocht.

400 tot 700 euro

In een interview met Nieuwe Oogst zegt Monique Plantinga, programmamanager Circulaire Economie bij de Friese Milieu Federatie, dat de certificaten zo'n 400 tot 700 euro per jaar en per hectare waard zijn. Bedrijven kunnen deze van boeren kopen en daarmee hun eigen uitstoot compenseren.


De interesse in de certificaten is groot, merkt Plantinga. 'Wij zijn nog niet eens actief de markt opgegaan, maar al door diverse potentiële kopers benaderd. Dat zijn vaak partijen vanuit de keten. Bedrijven moeten nu CO2-certificaten in het buitenland kopen. Als daarvoor nu herbebossing in Indonesië plaatsvindt, is het mooier om dat geld gewoon dicht bij huis te investeren.'

Veel animo

Onder boeren is er ook veel animo voor deze vorm van CO2-compensatie. 'Deelname maakt aantoonbaar dat een boer bijdraagt aan maatschappelijke doelen. De roep om dergelijke initiatieven vanuit boeren en kopers was groot. Nu is er eindelijk een aanpak die dit concreet mogelijk maakt', zegt Plantinga.

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer