Veevoergrondstoffen+zijn+knap+aan+de+prijs
Achtergrond
© Han Reindsen

Veevoergrondstoffen zijn knap aan de prijs

De prijzen van grondstoffen voor veevoeders zijn verhoudingsgewijs hoog. De beschikbaarheid van diverse producten is krap. Prijzen van kracht- en mengvoeders zullen naar verwachting stijgen.

Verschillende factoren zijn van betekenis bij de prijsvorming van diverse veevoergrondstoffen. Bij aankoop van de meeste grondstoffen van buiten Europa speelt de verhouding tussen de koers van de euro en die van de dollar een rol. De eurokoers verzwakte de laatste weken waardoor de eurokoers nu onder de 1,10 dollar is terechtgekomen.

De verzwakking van de euro maakt de prijs van overzeese grondstoffen hoger. De vooruitzichten voor de eurokoers zijn niet geweldig door onzekerheden over de ontwikkelingen in de eurozone en het verloop van de Brexit.

Coronavirus

Ook de verspreiding van het coronavirus heeft invloed op de grondstoffenprijzen. De uitbraak van de nieuwe ziekte heeft de afgelopen maand gezorgd voor druk op diverse grondstoffenmarkten. De angst dat het coronavirus de Chinese economie voorlopig laat haperen met gevolgen voor de economie in de rest van de wereld, zorgt voor negatief sentiment op de markt. Met name de prijs van sojabonen kwam hierdoor onder druk te staan.

Anderzijds drukt ook de handelsovereenkomst tussen China en de VS een stempel op de grondstoffenmarkt. Nu China vanuit het handelsakkoord zijn deuren richting de VS weer heeft opengezet voor sojabonenimport, gaat de prijsconcurrentie weer iets toenemen.

Soja-aanbod beperkt

Voor de korte termijn verwachten marktkenners een stijgende tendens voor de prijzen van sojaschroot. Het aanbod van soja in West-Europa is tot en met de aanvoer van soja van de nieuwe oogst uit Zuid-Amerika beperkt.

De oogstverwachtingen zijn heel positief. Brazilië verwacht voor oogst 2019-2020 een recordoogst. Er wordt voor heel het land een oogst verwacht die 8 procent groter is dan vorig jaar.

Raapschroot

Raapschroot is de laatste weken flink in prijs gestegen door een krap aanbod in verhouding tot de vraag. Het lijkt erop dat dit tot aan de nieuwe oogst in augustus niet sterk zal verbeteren, waardoor verdere prijsstijgingen niet zijn uitgesloten.

Zonnebloemschroot is eveneens beperkt beschikbaar waardoor ook hier sprake is van stijgende prijzen. Bietenpulp is iets in prijs gedaald door een ruimer aanbod uit Frankrijk. In Europa gaat men voor het komend seizoen uit van een areaal suikerbieten, dat 5 tot 7 procent lager is dan vorig jaar. Er is weinig aanbod van palmpitschilfers en sojahullen.

Mais en gerst

Bij de energierijke grondstoffen zijn mais en gerst relatief goedkoop. Bij gerst is sprake van een ruim aanbod waardoor de prijs een dalende tendens laat zien.

Deze week zakten de mais- en tarweprijzen op de termijnmarkten in Chicago en Parijs nadat het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) een marktprognose publiceerde die duidt op een grotere beschikbaarheid van agrarische grondstoffen dan waar speculanten mee rekenden.

Tarweprijs

De tarwemarkt is in Europa flink in beweging. De afgelopen weken is de tarweprijs fors gestegen. Vooral de goedlopende export vanuit Europa lijkt daarbij de prijsopdrijvende kracht.

Het is afwachten of de prijsdruk op de termijnmarkten de komende weken de tarweprijs zal drukken. Daar was deze week nog geen sprake van. Op de Rotterdamse graanbeurs ging de tarweprijs deze week nog 3 euro omhoog naar 198 euro per ton. De komende maanden gaan de weersomstandigheden in de graanproductiegebieden op het noordelijk halfrond meer en meer de graanmarkt bepalen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 5°
  90 %
 • Woensdag
  7° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
Meer weer