Perspectief+suikermarkt+lijkt+iets+gunstiger
Achtergrond
© Twan Wiermans

Perspectief suikermarkt lijkt iets gunstiger

Bescheiden oogstprognoses en wereldwijd iets kleinere voorraden ondersteunen de suikermarkt de laatste weken naar een betere prijsvorming. Vanaf begin september zijn de prijzen voor witte suiker met ongeveer 15 procent gestegen.

De vooruitzichten voor de suikermarkt lijken wereldwijd iets gunstiger dan voorgaande jaren. Op de grondstoffenbeurs in Londen steeg de termijnnotering voor witte suiker van 270 euro per ton op 1 september tot bijna 310 euro in de loop van deze week. Het huidige prijsniveau is de hoogste sinds eind februari van dit jaar.

Voor de wereldbalans van suiker verwachten de meeste analysebureaus voor het seizoen 2019-2020 dat het verbruik van suiker substantieel hoger zal zijn dan de productie.

In het verslag van het suikeroverleg van de Europese Commissie schrijft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) dat de International Sugar Organisation (ISO) uitgaat van een suikerverbruik van 177 miljoen ton bij een productie van 172 miljoen ton. FO Licht verwacht een wereldwijd suikerverbruik van 186 miljoen ton dat 6,5 procent hoger zal zijn dan de productie.

Suikervoorraad voldoende voor half jaar verbruik

Kleine suikerproductie wereldwijd

Bij ISO daalt de wereldvoorraad van suiker tot zo'n 90 miljoen ton. Dat is nog steeds voldoende om de wereldbevolking minstens een half jaar te kunnen voorzien van suiker. De iets kleinere suikerproductie wereldwijd is volgens de Europese Commissie onder meer het gevolg van tegenvallende oogsten in India, Thailand en Mexico. De redenen hiervoor variëren van kleinere arealen tot ongunstige groeiomstandigheden vanwege de droogte.

Aan de consumptiekant melden de suikerdeskundigen van de Europese Commissie dat de import van suiker door China het afgelopen jaar toenam met 1 miljoen ton tot 3,2 miljoen ton. Verder lijkt het erop dat Rusland steeds meer zelfvoorzienend is wat betreft suiker. De Russische suikeroogst wordt voor dit jaar geraamd op 7 miljoen ton en dat is een verdubbeling van de productie in tien jaar tijd.

Voor de Europese Unie komt de oogstprognose uit op 17,4 miljoen ton. Dat is zo'n 200.000 ton minder dan vorig seizoen. Het areaal suikerbieten in de Europese lidstaten daalde in 2019 ten opzichte van het jaar daarvoor met 89.000 hectare tot ruim 1,5 miljoen hectare.

Lage productie per hectare

De productie per hectare wordt geraamd op 11,4 ton suiker. Dat is 500 kilo hoger dan vorig jaar, maar toch meer dan 5 procent lager dan het vijfjarig gemiddelde. Dat maakt de oogstprognose ook in Europa heel bescheiden. Twee jaar geleden nog oogstten de EU-lidstaten bij elkaar 21,1 miljoen ton suiker. Toen was de gemiddelde suikerproductie 12,6 ton per hectare.

Opvallend is dat vooral in de belangrijkste productielanden in de EU, zoals Frankrijk en Duitsland, dit jaar minder suikerbieten zijn gezaaid. Duitse bietentelers compenseren dat dit jaar met een behoorlijk hogere hectareproductie. Voor Frankrijk is dit niet het geval. De suikerproductie is daar dan ook zo'n 280.000 ton lager dan in het seizoen 2018-2019.

 

Daling suikervoorraden EU

De Europese Commissie heeft berekend dat het afzetseizoen voor suiker in de EU start met een voorraad van bijna 3,1 miljoen ton. Dat is 1 miljoen ton minder dan vorig jaar rond eind augustus. De daling van de suikervoorraden in de EU hebben alles te maken met de fors lagere productie in 2018-2019 ten opzichte van het seizoen 2017-2018.

Om de kleinere suikeroogst op te vangen, importeerde de EU ruim 500.000 ton suiker meer dan het seizoen ervoor. Uit de gegevens van de douanesystemen blijkt dat van 1 oktober 2018 tot en met 30 september 2019 1,75 miljoen ton suiker is ingevoerd. Meer dan 50 procent van de importsuiker is afkomstig uit de EPA/EBA-landen. Dit is een groep ontwikkelingslanden die hun suiker deels heffingsvrij mogen exporteren.

De suikerexport bedroeg in dezelfde periode 1,61 miljoen ton. Dat is ongeveer 55 procent minder dan in 2017-2018. Grootste suikerexporteurs in de EU zijn Frankrijk en Polen (beide 400.000 ton), gevolgd door België (370.000 ton). Na Duitsland (152.000 ton) is Nederland de vijfde exporteur (105.000 ton).

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer