ABN+Amro%3A+suikeraanbod+groeit+harder+dan+vraag
Nieuws
© DIRK HOL

ABN Amro: suikeraanbod groeit harder dan vraag

De suikerprijs steeg dit jaar 11 procent. Analisten van ABN Amro verwachten voor 2019 en 2020 een stabiele prijstrend voor suiker.

De mondiale vraag naar suiker groeide over de afgelopen zes jaar gemiddeld 1 à 2 procent. De groei vindt vooral plaats in Azië. Daar ligt de consumptie per hoofd van de bevolking nog relatief laag. In Europa en Noord-Amerika ligt de consumptie per hoofd een stuk hoger. In deze delen van de wereld neemt het besef toe dat de consumptie van suiker ongezond is.

Daarmee neemt de groei van de vraag de komende jaren verder af. 'Per saldo is de groei van de totale vraag naar suiker niet in staat om de groei in het aanbod te achterhalen. Overaanbod blijft daarmee in stand en dat zet een rem op de prijs', meldt ABN Amro.

India

India is mondiaal het grootste suiker producerende land. De moesson - die van juni tot en met september is - bracht sinds de juni 36 procent minder regen dan gemiddeld. Dat leidt tot een periode van relatieve droogte waar de suikeroogst geen baat bij heeft.

De India Sugar Mills Association (ISMA) verwacht dat de teelt van suikerriet in India voor seizoen 2019/2020 zo'n 10 procent lager ligt ten opzichte van het vorige seizoen. Het crushen van suikerriet neemt daarmee met iets meer dan 4 procent af in dezelfde periode.

Surplus

Ondanks de sterke afname van de output blijft het exportpotentieel van India groot. India heeft per saldo een surplus van meer dan 2 miljoen ton suiker, exclusief de nog beschikbare voorraden van enkele miljoenen tonnen. Dit gaat zijn weg vinden naar de exportmarkt.

Het ISMA verwacht dat de export van suiker in seizoen 2019/2020 ongeveer verdubbelt. De Indiase overheid blijft de suikersector ondersteunen. Zij wil met gericht beleid zowel de boeren als de industrie beschermen tegen financiële problemen.

Brazilië

Brazilië was lange tijd de grootste suikerproducent. Het is echter lucratiever om in Brazilië ethanol te produceren in plaats van suiker. Dit komt door de hoge prijs van ethanol en de verwachting van sterkere vraag. Daardoor is Brazilië zijn leidende rol kwijtgeraakt aan India.

Het aantal suikerfabrieken is in Brazilië eveneens gedaald. In juni waren 251 fabrieken operationeel, terwijl een jaar geleden nog 259 fabrieken suiker produceerden. Met de verdere daling van de suikeroutput in Brazilië, staat ook de export van suiker onder druk.

Tot en met juni 2019 is de Braziliaanse export van suiker met 19 procent op jaarbasis gedaald. Desondanks heeft de Braziliaanse real nog steeds invloed op de prijs van suiker. Deze invloed is sinds 2015 echter sterker afgenomen ten opzichte van de periode 2009-2014.

China

De productie van suiker in China is in het eerste half jaar met ruim 10 procent toegenomen. De teelt van suikerriet en –biet wordt echter bedreigd door de legerrups. Een invasie van dit insect heeft al veel schade toegebracht aan de oogst. Daarmee staat de suikeroutput onder druk. In Europa krimpt het areaal suikerbieten in 2019/2020 bijna 5 procent, maar de opbrengst per hectare neemt verder toe. Daardoor neemt het komend seizoen de suikeroutput gematigd toe.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  17° / 12°
  70 %
 • Maandag
  19° / 13°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 13°
  70 %
Meer weer