Flevolandse+boer+huiverig+voor+PAS%2Dgebiedsproces
Nieuws
© Niels van der Boom

Flevolandse boer huiverig voor PAS-gebiedsproces

Boeren in Flevoland zijn huiverig om mee te doen aan een gebiedsproces dat Programma Aanpak Stikstof (PAS) weer uit het slop moet trekken. Ze zijn bang dat hun uitgangspositie te zwak is.

Belangrijke oorzaak van de aarzeling van de Flevolandse veehouders is het extern salderen. 'Geen ongebreideld opkopen van onze rechten door Tata Steel', vatte een veehouder het donderdag samen tijdens een bijpraatsessie van provincie Flevoland.

Als economische sectoren als bouwnijverheid en industrie uit bij de landbouw vrijvallende stikstofrechten mogen putten, dan hebben veehouders die willen doorontwikkelen een fors nadeel, zo verwachten zij. 'Die andere partijen kunnen de kosten daarvan doorberekenen in de prijs, wij niet. Bij ons komt het bij de kostprijs op', aldus een van de veehouders. Daarnaast is het nog maar zeer de vraag of banken de aankoop van deze rechten willen financieren.

Schot

Voorwaarde voor deelname aan een gebiedsoverleg is volgens de veehouders dat het huidige 'schot' tussen stikstofuitstootrechten in de landbouw en andere sectoren gehandhaafd blijft. Op die manier kunnen productierechten alleen door landbouwbedrijven onderling worden overgenomen en loopt de agrarische sector niet de kans achter het net te vissen als grote industriële bedrijven hun stikstofuitstoot gaan compenseren bij de landbouw.

Wat in de ogen van de boeren ook eerst moet worden rechtgezet, is het grote verschil in rechtspositie. Nagenoeg alleen landbouwbedrijven beschikken over een NB-wetvergunning of hebben een melding gedaan in het kader van het PAS. 'De industrie heeft dat voor het overgrote deel niet en dat is krom. We willen pas praten als ook de emissies van die bedrijven bekend zijn.'

Het probleem van de externe saldering is volgens gedeputeerde Harold Hofstra door de provincies bij landbouwminister Carola Schouten op tafel gelegd. 'We zijn beducht voor wildwest-taferelen. Rechten die in de sector zitten, moeten niet en masse elders terecht komen.'

Overlegtafels

Hofstra riep de boeren op toch vooral deel te nemen aan de drie Flevolandse overlegtafels die in maart van start moeten gaan. 'Dan wordt er met de landbouw gepraat in plaats van over de landbouw.' En dat gebeurt dan op basis van wederkerigheid, verzekerde hij. 'We moeten met elkaar zeggen wat we gaan doen.' Voor de drie gebiedsprocessen is tot eind dit jaar uitgetrokken. Dan wordt bekeken of die voldoende hebben opgeleverd of dat er een vervolg moet komen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  20 %
 • Maandag
  4° / 2°
  30 %
Meer weer