Vijf+vragen+over+plannen+tuinders+Bommelerwaard
5 vragen
© Vidiphoto

Vijf vragen over plannen tuinders Bommelerwaard

Drie glastuinbouwbedrijven in de Bommelerwaard zijn direct getroffen door de stikstofregels. De ondernemers waren tot voor kort in een vergaande fase van nieuwbouw, uitbreiding of verplaatsing van hun bedrijf, maar dat is nu noodgedwongen stilgelegd.

Waarom moeten die drie glastuinbouwbedrijven het proces stilleggen?

De nieuwe locaties van twee van de drie bedrijven en de uitbreiding van het derde bedrijf liggen te dicht bij het Natura 2000-gebied Rijntakken. Dat gebied omvat uiterwaarden langs de Waal, vanaf Zaltbommel tot aan Duitsland. Iedereen die in de buurt van een Natura 2000-gebied een activiteit wil ondernemen waarbij stikstof vrijkomt, moet eerst aantonen dat de uitstoot geen negatief effect heeft op deze natuur.


Waaruit bestaat de stikstofdepositie bij glastuinbouwbedrijven?

De stookinstallaties veroorzaken het grootste deel van de stikstofuitstoot vanuit glastuinbouwbedrijven. Op veel van die bedrijven draaien WKK-installaties. Dankzij deze installaties is de sector niet alleen aardgasverbruiker, maar ook netto leverancier van elektriciteit. WKK's hebben wel een hogere NOx-uitstoot. Daarom is vaak een rookgasreiniger verplicht. De meeste bedrijven hebben overigens al een rookgasreiniger.

Zorgen de plannen van die drie glastuinbouwbedrijven in de Bommelerwaard voor uitbreiding van de stikstofdepositie in het Natura 2000-gebied?

Nee, bij twee bedrijven is het effect op de stikstofdepositie nul. Bij het derde bedrijf neemt de stikstofuitstoot zelfs iets af. Dat werkt via intern salderen. Bij intern salderen wordt de stikstofdepositie van de nieuwe activiteiten verrekend met de depositie van de bestaande activiteiten op die locatie.
Als bijvoorbeeld op een perceel grasland een kas is gepland, mogen de nieuwbouwactiviteiten, de extra verkeersbewegingen én de uitstoot van de stookinstallatie niet groter zijn dan de uitstoot van het grasland, die onder andere ontstaat door het vee dat daar loopt.

Hoe ver waren de drie bedrijven al?

Eind mei oordeelde de Raad van State dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in strijd is met de Europese Habitatrichtlijn. Tot dan waren alle drie de glastuinbouwbedrijven al verplichtingen aangegaan op grond van het PAS. Ze hebben onderzoeken laten doen, offertes in huis of al een aanbesteding getekend onder voorbehoud. Een van de drie bedrijven heeft het plantmateriaal al besteld voor de uitbreiding.

Hoe moet het nu verder?

Provincie Gelderland is nu aan zet. De verantwoordelijk gedeputeerde Peter Drenth (CDA) heeft aangegeven dat er begin december duidelijkheid komt, als de plannen van landbouwminister Carola Schouten bekend zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 15°
  50 %
 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer