Stikstofcrisis+legt+nieuwbouwplan+Van+Tuijl+stil
Reportage
© Peter van Houweling

Stikstofcrisis legt nieuwbouwplan Van Tuijl stil

Voor familie Van Tuijl, eigenaar van Linflowers, zijn het spannende weken. De voorbereidingen voor de nieuwbouwlocatie in Nieuwpaal zijn vergevorderd, maar liggen stil vanwege de stikstofcrisis.

Alle onderzoeken zijn gedaan en de offertes van bouwbedrijven en leveranciers zijn binnen. Bovendien wijzen de berekeningen uit dat de stikstofdepositie van de nieuwe kas geen enkele invloed heeft op Natura 2000-gebieden.


Toch liggen voorlopig alle voorbereidingen stil, zegt Leendert van Tuijl. Hij is de zoon van Rochus van Tuijl, die samen met zijn broer David tot nu toe meestal het gezicht vormt van het bedrijf Linflowers.

Drie locaties

Leendert van Tuijl geeft uitleg in het kantoor van de vestiging in Zuilichem. Hij is onder andere verantwoordelijk voor de administratie en de marketing van het chrysantenbedrijf en voor de teelt op de locatie in Zuilichem. Dat is nu de grootste van de drie locaties van het bedrijf.

We kunnen kassenbouwers en leveranciers nu geen zekerheid geven, maar we moeten de lijntjes met hen wel vasthouden

Leendert van Tuijl, chrysantenteler in Zuilichem

De jonge ondernemer wordt ook verantwoordelijk voor de nieuwe locatie in Nieuwaal, een paar kilometer verderop. Met die geplande uitbreiding van 7,1 hectare komt de totale oppervlakte van het familiebedrijf op 22 hectare chrysanten.

Duurzame technieken

Het is de bedoeling dat de nieuwe locatie van diverse duurzame technieken wordt voorzien. Duurzaamheid is een belangrijk thema voor de familie Van Tuijl. Op de bedrijfspanden op de huidige drie locaties liggen zonnepanelen, die met elkaar jaarlijks zo'n 225.000 kilowattuur groene strook leveren.

Daarnaast is Linflowers een van de eerste chrysantenbedrijven met een combinatie van de gangbare SON-T-lampen en ledlicht.

Stroomverbruik

Het stroomverbruik van led is aanzienlijk lager dan van de SON-T-lampen. Met led is het bovendien veel beter mogelijk om snel in te spelen op de onbalans op het elektriciteitsnet. In de chrysantenteelt is het teelttechnisch nog niet mogelijk om helemaal over te schakelen op ledlampen.

Linflowers zat ook bij de eerste bedrijven die diffuus glas aanbrachten. Dat versterkt het natuurlijk licht, waardoor er minder kunstmatig licht nodig is. Dat bespaart energie en het levert zwaardere chrysanten die een hogere prijs kunnen opbrengen.

WKK-installatie

Ook op de geplande nieuwe locatie in Nieuwaal wil de familie een combinatie aanbrengen van SON-T- en ledlampen. Het kan nog niet zonder een WKK-installatie. Maar de uitstoot van stikstof is slechts de helft van de uitstoot van een gangbare WKK. Dit komt doordat er een zwaardere rookgasreiniger achter de nieuwe installatie wordt geplaatst.

Met die extra maatregelen heeft de stikstofdepositie van de nieuwe locatie, inclusief de bouwactiviteiten én de extra verkeersbewegingen op die locatie, geen enkele invloed op de Natura 2000-gebieden.

Helderheid

Gedeputeerde Peter Drenth (CDA) van Gelderland heeft beloofd dat er begin december helderheid komt voor de bedrijven waarvan de ontwikkeling is stilgelegd. Als er dan groen licht komt, kan het nog zo'n twintig weken duren voordat de benodigde vergunningen binnen zijn. De bouw van de nieuwe locatie zou dan net voor de zomer kunnen starten en de eerste planten kunnen dan in najaar 2020 de grond in.

Maar als de provincie later dan begin december uitsluitsel geeft, dreigt het hele project een jaar op te schuiven. Want Van Tuijl wil niet in de winter bouwen. Dan is het weerrisico te groot. In dat geval schuift de eerste oogst een heel jaar door, van eind 2020 naar eind 2021.

Scherpe offertes

De teler hoopt dat dit niet gebeurt, mede omdat kassenbouwers in 2020 nog ruimte hebben in hun orderportefeuille Daardoor hebben ze scherpe offertes geleverd. 'Het is vervelend. We moeten nu eerst wachten op het hele stikstofverhaal en daarna moet het plan weer langs alle poppetjes. We hebben drie keer een nieuw bedrijf gebouwd en elke keer duurde de voorbereiding langer als gevolg van de regelgeving.'

Het zijn nu spannende weken, erkent de jonge ondernemer. Bovendien geeft het gedoe veel dubbel werk. 'We kunnen kassenbouwers en leveranciers nu geen zekerheid geven, maar we moeten de lijntjes met hen wel vasthouden.'

Overleg met gedeputeerde Drenth
Regiovoorzitter Toon van Tuijl van de afdeling Gelderland-West van Glastuinbouw Nederland is optimistisch over de insteek van provincie Gelderland in de stikstofcrisis. Vorige week vrijdag was er overleg tussen een delegatie van LTO met gedeputeerde Peter Drenth (CDA) . Van Tuijl beoordeelt dat als 'positief, zeker voor de glastuinbouw'. Ook chrysantenteler Leendert van Tuijl uit Zuilichem is positief over provincie Gelderland: 'We hebben begrip voor elkaar en we weten dat we elkaar nodig hebben voor verduurzaming.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
 • Woensdag
  10° / 6°
  60 %
Meer weer