GroenLinks%2C+NMV+en+NAV+samen+tegen+verdrag+CETA
Nieuws
© Dirk Hol

GroenLinks, NMV en NAV samen tegen verdrag CETA

GroenLinks, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) kondigen aan een gelegenheidscoalitie te starten om CETA, het handelsverdrag met Canada, tegen te houden. De voormannen van de drie organisaties presenteerden hun plan afgelopen zondag in het tv-programma Buitenhof.

CETA moet dit najaar geratificeerd worden door de Tweede en de Eerste Kamer. GroenLinks, de NMV en de NAV denken voldoende politieke partijen bij hun gelegenheidscoalitie te kunnen laten aansluiten om te zorgen dat het verdrag in de Tweede of Eerste Kamer strandt.

De drie partijen hebben om een aantal redenen kritiek op CETA. Het verdrag zorgt voor oneerlijke concurrentie voor Nederlandse boeren doordat de Europese markt geopend wordt voor Canadese producten die niet aan dezelfde eisen voor bijvoorbeeld dierenwelzijn of duurzaamheid hoeven te voldoen.

Daarnaast krijgen multinationals de macht om overheden aan te klagen via een apart op te richten arbitragetribunaal. Op die manier kunnen multinationals een schadevergoeding eisen als zij vinden dat ze benadeeld worden door nieuwe regels die een regering maakt.

Een deel van het CETA verdrag is sinds eind 2017 in werking, omdat een deel van de afspraken onder de bevoegdheid van de Europese Unie valt. Voordat het Verdrag volledig in werking kan treden moet iedere EU-lidstaat het verdrag echter goedkeuren. Als het Nederlandse parlement haar veto over CETA uitspreekt is het mogelijk om het hele verdrag van tafel te krijgen, stelt GroenLinks.

Oppositie

Fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks vindt de gelegenheidscoalitie kansrijk: 'Dit kabinet heeft geen meerderheid meer in de Tweede en Eerste Kamer. Door deze bijzondere gelegenheidscoalitie met de boeren ben ik ervan overtuigd dat we de linkse en rechtse oppositie kunnen verenigen en CETA kunnen tegenhouden.'

'Als we dit vrijhandelsverdrag stoppen is dat niet alleen winst voor het klimaat, dierenwelzijn en de Nederlandse boer, maar ook voor iedereen die zich zorgen maakt over de groeiende macht die multinationals krijgen om overheden hun wil op te leggen', aldus Klaver.

'Als Nederland tegen Canada voetbalt vinden we het ook logisch dat beide partijen dezelfde spelregels hebben,' vergelijkt Keimpe van der Heide (NAV. 'Het is dus niet gek dat wij dat als voedselproducenten ook eisen. Nu dit bij deze verdragen nog niet het geval is moeten we de vrijhandelsverdragen tegen houden.'

Eerlijke prijzen

Hans Geurts (NMV) vindt dat de politici hun ware gezicht moeten laten zien.'Politici van links tot rechts hebben hun mond vol van eerlijke prijzen voor de boer. Handelsverdragen als CETA echter, spelen boeren wereldwijd tegen elkaar uit, zorgen voor oneerlijke concurrentie en marktverstoring. Deze doorgeslagen vrijhandel en eerlijke prijzen gaan niet samen.'

'Ik roep politici op te stoppen met het uitleveren van de landbouw voor andere sectoren en andere belangen,' zegt Geurts. 'Alle politici die boeren een warm hart toedragen kunnen dit nu laten zien met hun stem: een stem tegen CETA!'

Tijdens de behandeling van de landbouwbegroting in de Tweede Kamer klok zowel vanuit de rechtse als linkse partijen kritiek op vrijhandelsverdragen, zoals CETA. De coalitiepartijen weigerden het verdrag te bekritiseren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer