Rauwe melk beschermt tegen astma en voedselallergie

In rauwe melk zitten wei-eiwitten die mensen kunnen beschermen tegen allergisch astma en voedselallergie. Dat concludeert onderzoeker Suzanne Abbring in haar promotieonderzoek aan de afdeling immunofarmacologie van de Universiteit Utrecht.

Rauwe+melk+beschermt+tegen+astma+en+voedselallergie
© Twan Wiermans

Abbring deed de afgelopen vier jaar onderzoek naar rauwe melk. Op 11 december 2019 promoveerde zij op haar onderzoek aan de Universiteit Utrecht.

Met epidemiologische onderzoeken was eerder al aangetoond dat kinderen die opgroeien op een boerderij, minder kans hebben op het ontwikkelen van allergieën dan kinderen die opgroeien in dezelfde omgeving maar niet op een boerderij, schrijft De Zelfkazer.

Eiwitten

Het beschermende effect ontstaat door onder andere blootstelling aan vee en veevoer én het drinken van rauwe, onbewerkte koemelk. Het zijn bepaalde wei-eiwitten in rauwe melk die zorgen voor beschermende effecten tegen allergisch astma en voedselallergie.

Verder heeft Abbring duidelijk aangetoond dat de wei-eiwitten hun biologische activiteit en daarmee hun werkzaamheid tegen allergieontwikkeling verliezen door warmtebehandeling. Een aanzienlijk verlies van wei-eiwitten werd waargenomen vanaf 75 graden Celsius. De bioactieve wei-eiwitten gingen echter al verloren vanaf 65 graden. Het verlies van deze eiwitten viel samen met het verlies van de allergiebeschermende capaciteit van de melk. Melk die gedurende dertig minuten op een temperatuur van boven 60 graden werd verhit (65 tot 80 graden Celsius), is niet langer beschermend.

Test

Ook bleek dat rauwe melk minder snel een allergische reactie veroorzaakt dan verwerkte melk uit de supermarkt. Dat werd onder andere aangetoond met een test met elf koemelkallergische kinderen. Zij konden wel het maximale niveau van 50 milliliter rauwe melk verdragen, maar met bewerkte melk uit de supermarkt moest in de meeste gevallen eerder worden gestopt omdat de kinderen last kregen van allergische symptomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer