LTO+eist+meer+wolfwerende+maatregelen+op+Veluwe
Nieuws
© Staatsbosbeheer

LTO eist meer wolfwerende maatregelen op Veluwe

Subsidies voor wolfwerende maatregelen op de Veluwe zijn een mooi begin, maar om schapenhouders echt te beschermen tegen de wolf, is meer nodig.

Daarvoor pleit Saskia Duives, schaapsherder, voorzitter van LTO-vakgroep Schapenhouderij en namens LTO lid van de gebiedscommissie voor de wolf op de Veluwe. Deze week werd bekend dat deze zomer een aantal proefprojecten start om de wolf te weren bij boeren.

Duives noemt de houding van provincie Gelderland, initiator van de commissie, betrokken. Ze betreurt het dat andere provincies minder daadkrachtig opereren, terwijl een eensgezind beleid hard nodig is. 'In Limburg willen ze eerst kijken hoe de situatie zich ontwikkelt, terwijl er vlak over de grens al wolven zijn gevestigd.'

Stroomnetten

Volgens de vakgroepvoorzitter is het zaak om wolvenwelpjes al vroeg ervan te weerhouden om schapen te grijpen. Daarvoor zouden kuddes beschermd moeten worden met stroomnetten. 'Heeft een wolf eenmaal geleerd dat schapen te eten zijn, dan is geen hek te hoog. Desnoods klimt hij in bomen. Er is niks wat de wolf tegenhoudt.'

Leden van LTO met schapen, op de Veluwe zo'n dertig, betalen volgens Duives de rekening voor de opkomst van de wolf. De subsidieregeling die nu wordt ingevoerd voor de aanschaf van wolfwerende materialen, is een begin, maar deze dekt de kosten bij lange na niet.

Arbeidskosten

'Als je landschapsbeheer doet met schapen, heb je sowieso al veel werk met flexnetten. Wolfwerende netten zijn daarbij nog twee keer zo zwaar. Een net van 50 meter weegt 50 kilo. Dat kun je niet in je eentje doen. Je arbeidskosten gaan met 100 procent omhoog, terwijl niemand het over dat aspect heeft.'

Sowieso vindt Duives dat de sector de impact van de wolf nog niet helemaal goed inschat. 'We hebben een bijeenkomst met honderd Veluwse schapenhouders gehad. Onder hen is de tendens: we willen die wolf niet. Maar we zijn al een paar stappen verder. Het gaat er nu om hoe we de schade zo veel mogelijk beperken. De wolf is iets wat ons overkomt.'

Wolf-Fencing

Een partij die door schapenhouders kan worden ingeschakeld om wolfwerende maatregelen te treffen, is Wolf-Fencing. Volgens voorzitter Jeannet Hulshof prefereert een wolf weliswaar wild, maar zijn de maatregelen wel nodig.

'Vooral bij een wolf met jongen is de kans groot dat er schapen worden gegrepen. Ik vind het project van de provincie goed. Het is een mooi begin. Nog mooier zou zijn als de landelijke overheid met een subsidie komt voor preventiemaatregelen.'

Bekijk meer over: