Boeren+brengen+ozb+onder+aandacht+van+burgemeester+Buma
Nieuws
© Tienke Wouda

Boeren brengen ozb onder aandacht van burgemeester Buma

Boeren kun je niet eindeloos opzadelen met lastenverhoging. Dat vindt burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden. Hij bezocht vrijdagochtend het akkerbouwbedrijf van Geale Miedema in Stiens.

De tarieven van de onroerendezaakbelasting (ozb) zijn al een tijdlang onderwerp van gesprek onder boeren in Leeuwarden. Na de fusie van delen van gemeente Leeuwarderadeel en Littenseradiel op 1 januari 2018 werden de boeren geconfronteerd met een veel hogere rekening.


De gemeente regelde hiervoor op aandringen van LTO Noord-afdeling Ljouwert een compensatiefonds, maar volgens boeren is op lange termijn nodig dat de scheefgroei tussen woningen en niet woningen een halt wordt toegeroepen. 'De vaststelling van ozb-tarieven is een politieke keuze. Maar financiële problemen mag je als gemeente niet allemaal afwentelen op boeren', reageerde Buma. Hij verliet halverwege vorig jaar politiek Den Haag voor het burgemeesterschap van de op een na grootste gemeente in Noord-Nederland.

Terugbelverzoek

Niet alleen de ozb-aanslag veranderde na de fusie, ondernemers rond Stiens merken ook dat de afstand naar de stad Leeuwarden groter is. Akkerbouwer en bestuurslid van Agrarische Jongeren Fryslân Thomas Pollema uit Alde Leije vroeg bij de burgemeester aandacht voor een betere service van het stadskantoor in Leeuwarden. 'Ik wil graag een gesprek met een ambtenaar over de bouw van een nieuwe loods. Voor de fusie ging ik naar het gemeentehuis in Stiens. Daar kon ik meteen met iemand praten. Gemeente Leeuwarden werkt met terugbelverzoeken. Wanneer zij terugbelt, ben ik niet altijd bereikbaar. Hierdoor heb ik nog steeds met niemand gesproken.'

Met een bezoek aan een akkerbouwbedrijf wilden de boeren de burgemeester laten zien dat Leeuwarden meer is dan een melkveehouderijgemeente. Van de ongeveer honderd agrarische ondernemers in de gemeente hebben er zeven een akkerbouwbedrijf

Wieringermeer

Op de vraag van Miedema of Buma het verschil tussen pootgoed en consumptieaardappelen wist, kon Buma bevestigend antwoorden. 'Mijn vrouw is afkomstig van een aardappel- en suikerbietenbedrijf in de Wieringermeer', verklaarde de burgemeester.

Miedema ging in op het belang van de pootgoedsector, goede bewaring, duurzame energie en grote loodsen. Hij liet de burgemeester Talent ruiken. De karwijolie zorgt ervoor dat aardappelen op een hogere temperatuur bewaard kunnen worden. 'Dat zorgt voor een betere opbrengst met meer knollen.'

Voorafgaan aan de rondleiding op het akkerbouwbedrijf van Miedema bezocht Buma het melkveebedrijf van Hendrik Jan Anema in Stiens. Voorzitter Jan Hemeltjen van LTO Noord-afdeling Ljouwert kijkt terug op een geslaagd bezoek. 'De burgemeester is politiek onafhankelijk. Maar als we hem op onze hand hebben, zijn wij al een stap verder.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  17° / 12°
  70 %
 • Maandag
  19° / 13°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 13°
  70 %
Meer weer