Stadse+allures+wekken+huiver+op+platteland
Analyse
© Jacob van Essen

Stadse allures wekken huiver op platteland

In Noord-Nederland krijgen meer plattelandsgemeenten na een herindeling te maken met een (provincie)stad. Er wordt sterk betwijfeld of deze fusies meerwaarde voor boeren en tuinders bieden.

Delen van Leeuwarderadeel en Littenseradiel fuseren op 1 januari met Leeuwarden. Een jaar later gaat Ten Boer samen met de stad Groningen. Of Haren meegaat, valt nog te betwijfelen: het dorp is fel tegen een fusie met de Groningse hoofdstad.

In Oost-Groningen hielden Bellingwedde en Vlagtwedde een fusie met de grotere gemeente Stadskanaal tegen. Tot opluchting van boeren. Zij vreesden voor stadse allures.

Lange historie

De fusiepogingen van plattelandsgemeenten met Leeuwarden kennen een lange historie. Eind jaren negentig probeerde Leeuwarden ook al te fuseren met een buurgemeente. Deze herindeling mislukte omdat er veel weerstand was vanuit de bevolking.

Het platteland keerde de stad de rug toe en de stad keerde het platteland de rug toe

Henk Deinum, wethouder Leeuwarden

'Het platteland keerde de stad de rug toe en de stad keerde het platteland de rug toe', legt wethouder Henk Deinum het pijnpunt bloot. 'Leeuwarden was als stad niet populair en gedroeg zich uit de hoogte.'

Sentiment

Hoewel dat volgens Deinum nu niet meer aan de orde is, leeft het sentiment nog steeds. De gemeente heeft de komende tijd iets te bewijzen richting platteland. Maar op welke manier dat moet, daar heeft nog niemand een antwoord op.

Waar de gemeente in 2014 samenging met gemeente Boarnsterhim en toezegde dat ze de plattelandswegen ging vernieuwen, is dat voor Littenseradiel en Leeuwarderadiel niet nodig. Deze gemeenten staken zelf al veel geld in wegenonderhoud.

Ozb

De hogere onroerendezaakbelasting (ozb) waar boeren mee te maken krijgen na de fusie, wordt deels gecompenseerd. Hoe het daarna verder gaat, dat is een groot vraagstuk. Geen enkele politieke partij zal opstaan voor hogere ozb voor de burgers, want dat kost kiezers.

Gemeente Leeuwarden schermt met Dairy Campus en Dairy Valley. Ze stak er de laatste jaren behoorlijk wat energie in om runderslachterij Vion, kernfokbedrijf CRV en het landbouwmuseum naar zich toe te trekken. Ook zijn er concrete plannen voor de bouw van een nieuw bedrijfsverzamelgebouw in de buurt van de DairyCampus.

De bedrijvigheid in Dairy Valley kwam traag op gang. De gemeente is inmiddels in onderhandeling met vijf agrarisch-gerelateerde bedrijven voor de komst naar het gebied. De vraag is of dit genoeg is om het wantrouwen van boeren weg te nemen.

Culturele hoofdstad

De gemeente heeft de laatste jaren behoorlijk geïnvesteerd in de stad. Met als kers op de taart de aanwijzing tot culturele hoofdstad van Europa 2018. Maar de gemeente is nu aan zet om ook energie te steken in het platteland.
Aan de gemeente de taak twijfels bij boeren over stedelijke prioriteiten weg te nemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer