Verkiezingsuitslag+Leeuwarden+stelt+boer+teleur
Nieuws
© Tienke Wouda

Verkiezingsuitslag Leeuwarden stelt boer teleur

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezing woensdag in Leeuwarden heeft tot teleurstelling geleid bij boeren. 'We hadden gehoopt op een verschuiving, maar deze is uitgebleven', zegt voorzitter Pieter Kalsbeek van LTO Noord Mid-Fryslân.

PvdA verloor een zetel, maar blijft de grootste partij met 11 zetels in de nieuwe gemeente Leeuwarden. PAL/GroenLinks stijgt met een zetel naar 5 zetels. Gemeentebelangen halveerde naar twee zetels. Partij voor de Dieren komt met een zetel in de raad. .

VVD en D66 behouden ieder 4 zetels. Ook het aantal zetels voor FNP en ChristenUnie blijft met ieder 2 zetels gelijk. Lijst058 is nieuw in de raad met 2 zetels.

Voorzitter Gabe Schaaf van LTO Noord Littenseradiel noemt de verkiezingsuitslag niet gunstig voor de agrarische sector. 'De kans dat de nieuwe gemeente Leeuwarden met een iets landbouwvriendelijker beleid komt, wordt met deze uitslag kleiner. LTO Noord wil in de gemeente de scheefgroei tussen woningen en niet woningen aanpakken, maar of dat met deze uitslag gaat gebeuren, daarover zijn twijfels.

Tik op neus

'We hebben een compensatieregeling, dat is echter een doekje voor het bloeden. Een partij als PvdA vindt lastenverhoging voor niet-woningen heel normaal. Die kijkt alleen maar of ze het bedrijfsleven en evenementen naar de stad kan trekken. We hadden gehoopt dat de PvdA een tik op de neus had gekregen.'

Kalsbeek had deze uitslag niet verwacht. 'Het blijft eigenlijk zoals het blijft. De PvdA-stemmers laten zien dat ze vertrouwen in het gemeentebestuur hebben.' Hoe het verder gaat, dat is afwachten, volgens de ondernemer. 'Met meer rechtse zetels was het makkelijker geweest. Nu moeten we blijven strijden en afwachten wat er gebeurt.'

De verkiezingen in de gemeente vonden eerder plaats vanwege een herindeling per 1 januari. Dat was ook voor gemeente Súdwest-Fryslân, Midden-Groningen, Waadhoeke en Westerwolde het geval.

PvdA won ook in gemeente Midden-Groningen, de sociaaldemocraten haalden vijf zetels binnen. Ook Gemeentebelangen en de SP kregen vijf zetels. De VVD, ChristenUnie en het CDA volgden met elk vier zetels.

CDA

CDA blijft de grootste partij in Súdwest-Fryslân en steeg met een zetel naar elf zetels. Tweede werd de PvdA. Het CDA werd ook winnaar in de Waadhoeke, de partij haalde acht zetels binnen. SAM Waadhoeke, opgericht door PvdA, D66, Groen Links en Werkgroep het Bildt en GemeenteBelangen volgden met beide zes zetels.

In Westerwolde ging Gemeentebelangen er met de winst vandoor. Tweede werd Partij van de Arbeid met vijf zetels. Het CDA haalde drie zetels binnen. GroenLinks en VVD kregen er twee. Partij voor de Dieren komt met een zetel in de raad van de fusiegemeente Westerwolde.

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer