Boeren+uiten+zorgen+op+stadhuis+Leeuwarden
Nieuws
© Jacob van Essen

Boeren uiten zorgen op stadhuis Leeuwarden

Boeren rond Leeuwarden maken zich zorgen over de staat van de plattelandswegen en traag internet in het buitengebied. Dat maakten ze dinsdagavond op het stadhuis duidelijk aan wethouders Herwil van Gelder (PAL/GroenLinks) en Friso Douwstra (CDA).

Een kleine dertig LTO Noord-leden waren naar het stadhuis in Leeuwarden gekomen op uitnodiging van de gemeente. Na de fusie van plattelandsgemeenten Leeuwarderadiel en Littenseradiel met de stedelijke gemeente Leeuwarden op 1 januari 2018 heeft de nieuwe gemeente er veel meer platteland bij gekregen. Dat heeft ook gevolgen voor het gemeentelijk beleid van Leeuwarden.

Volgens de wethouders is Leeuwarden niet alleen hoofdstad van cultuur, maar ook van melk en water. De gemeente wil meer de dialoog met de samenleving, ook buiten de stad aan. Een voorbeeld hiervan is de uitwerking van de omgevingsvisie. 'We moeten nu meer en meer nadenken hoe het platteland zich ontwikkelt en wat daar gebeurt', stelde wethouder Herwil van Gelder.

Fietspad

Bij enkele van de aanwezigen zit de slechte staat van de plattelandswegen erg hoog, bleek tijdens de bijeenkomst. 'Ik ben hier op de fiets naartoegekomen vanwege het CO2-verhaal. Maar je fiets moet een goede vering hebben als je over het fietspad langs de Dokkumer Ee fietst. Het is een schande dat dat die wegen er zo blij liggen.''

Een ander vindt de ontsluiting naar de stad Leeuwarden verslechterd sinds de komst van de ringweg en de afsluiting van de oude Overijsselsestraatweg. 'We moeten helemaal omrijden. Het is hopeloos. En het parkeren in de stad is ook duur.'

Volgens wethouder Friso Douwstra komen de wegen in het nieuwe buitengebied niet meteen op hetzelfde niveau als die van de vroegere gemeente Leeuwarden. 'Dat is op dit moment niet te doen.'

Glasvezel

Ook stuit het de ondernemers tegen de borst dat het buitengebied nog steeds niet voorzien is van glasvezel, terwijl de stad al jaren gratis glasvezel heeft.. 'We zijn hier de dupe van. De bedrijven die internet aanleggen komen bij je bedrijf langs, maar leggen geen glasvezel aan omdat je in het buitengebied zit', zei een boer die dicht tegen de stad aan boert.

Boeren bezochten dinsdagavond het stadhuis van Leeuwarden.
Boeren bezochten dinsdagavond het stadhuis van Leeuwarden. © Tienke Wouda

De mogelijkheden van de gemeente om in te grijpen zijn beperkt, gaf Van Gelder aan. 'Internet is geen nutsvoorziening. Het zijn commerciële partijen die glasvezel aanleggen.' Dat een agrarisch ondernemer meer moet betalen voor de aansluiting vindt de wethouder logisch, zeker ook omdat het een commerciële activiteit is. 'Het gaat vaak onrendabele uiteinden.'

Een van de aanwezige boeren vreest voor een gebrek aan landbouwkennis op het stadhuis. 'Op het gemeentehuis in een dorp als Stiens zat altijd wel iemand die familie heeft met een landbouwbedrijf. Ik vraag me af of dat op het stadhuis het geval is.' Een ambtenaar probeerde de ondernemer gerust te stellen dat medewerkers van de gemeente Leeuwarden ook kennis hebben van zaken als 'beplanting en nokhoogte.'

Positieve woorden kwamen er van de laatst sprekende ondernemer. Het lijkt nu allemaal negatief, maar dat is het volgens hem niet, meldde hij de wethouders.

'De gemeente moet blij zijn met de melkveehouders. De meeste boeren hier hebben veel lol in het runnen van het bedrijf, hun bedrijven zijn economisch gezond en goed grondgebonden. De ondernemers kunnen het hoofd boven water houden. Dit is een heel goed gebied om koeien te houden, ook voor de komende tien, vijftien jaar.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer