Wakker Dier telt meer kiloknallers in de supermarkt

Na een jarenlange daling is het aantal kiloknallers vorig jaar voor het eerst sinds 2015 weer licht gestegen volgens tellingen van Wakker Dier.

Wakker+Dier+telt+meer+kiloknallers+in+de+supermarkt
© Twan Wiermans

Wakker Dier telt sinds 2010 de kiloknallers, in de supermarktfolders met aanbiedingen. De dierenwelzijnsorganisatie wil dat supermarkten zo snel mogelijk overschakelen op vlees met minimaal één ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.


Het aantal kiloknallers dat in de supermarkten werd aangeboden, steeg in 2019 met 292 en ging van 8.103 naar 8.395, zo telde Wakker Dier. 'Het stunten met keurmerkloos vlees zorgt ervoor dat de dieren onnodig lijden. De stijging is dan ook zorgelijk', vindt woordvoerder Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Stijgers

De drie grootste drijvers achter de stijging zijn Albert Heijn, Hoogvliet en Coop. Het aantal kiloknallers nam het hardst toe bij Albert Heijn: plus 232. Ook het aantal stunts van vlees met keurmerk steeg. Het totale aantal aanbiedingen met vlees nam sinds 2018 met ruim 1.700 toe.

De stijging van het aantal aanbiedingen is opvallend, omdat halverwege het jaar bleek dat supermarkten minder vlees verkopen dan in voorgaande jaren. 'Het lijkt erop dat supermarkten met de vele vleesstunts deze positieve trend zoveel mogelijk proberen tegen te gaan', zegt Hilhorst. Tegelijkertijd speelt volgens Wakker Dier ook de eeuwige strijd om het marktaandeel: 'Supermarkten proberen klanten te lokken met goedkoop vlees, zodat ze marktaandeel kunnen afsnoepen van de concurrent.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer