Platform+Arbeidsmarktbeleid+NHN+heeft+nieuwe+directeur
Interview
© Laurens Eggen

Platform Arbeidsmarktbeleid NHN heeft nieuwe directeur

Het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Noord-Holland Noord (RPAnhn) heeft sinds begin dit jaar een nieuwe directeur: Ben Tap. De oud-wethouder van Hoorn is blij met de grote bereidheid om samen te werken door betrokken partijen in de regio. 'Alleen in gezamenlijkheid kunnen we vooruitgang boeken.'

Wat trekt u aan in deze nieuwe functie?

'Als wethouder Economische Zaken in Hoorn had ik al veel met de arbeidsmarkt te maken. Ik heb van dichtbij gezien dat de grootste uitdaging voor ondernemingen om te groeien, niet ligt in de fysieke ruimte of de financiële slagkracht, maar in de beschikbaarheid van voldoende gekwalificeerd personeel. Dan gaat het niet alleen om de handen, maar dus ook om mensen met de juiste competenties.'

Ik denk niet dat er nog veel regio's zijn waar al zo nauw wordt samengewerkt als in Noord-Holland-Noord

Ben Tap, directeur Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid NHN

Hoe zou u de arbeidsmarkt schetsen?

'Heel gemêleerd. Sowieso speelt de agribusiness een centrale rol in de economie, samen met de zorg en de bouw. Wat opvalt, is het relatief grote aandeel midden- en kleinbedrijven. Dat verklaart waarom dit een actieve en ondernemende regio is.'

Zijn er elders vergelijkbare stichtingen als RPAnhn?

'Zeker, maar ik denk niet dat er nog veel regio's zijn waar al zo nauw wordt samengewerkt door zo'n brede groep van organisaties. Ook LTO, de GreenPort en het Ontwikkelingsbedrijf NHN maken deel uit van de groep met 34 vertegenwoordigers van gemeenten en organisaties die gezamenlijk een convenant hebben ondertekend.

'Wij voeren de regie, maar uiteindelijk moeten de acties door de partijen in het netwerk worden uitgevoerd. De wil is er.'

Wat mogen boeren en tuinders van RPAnhn verwachten?

'Dat we ons inspannen om de arbeidsmarkt te stroomlijnen. Daarbij is contact met de agrarische ondernemers zelf ook van belang om te achterhalen wat er leeft en wat er moet worden gedaan.

'Ik weet dat de inzet van tijdelijke arbeidskrachten en huisvesting van arbeidsmigranten belangrijke aandachtspunten zijn. De meeste agrarische sectoren hebben te maken met pieken. We kunnen kijken of er combinaties met andere bedrijfstakken mogelijk zijn om zo de stillere perioden te overbruggen.'

Wat zijn de belangrijkste opgaven?

'Een leven lang ontwikkelen, luidt ons centrale motto. De mens raakt niet uitgeleerd. Bijscholing blijft belangrijk voor personeel, maar ook voor de ondernemers zelf. De moderne tijd vraagt om nieuwe vaardigheden die helpen om de ondernemende rol die deze regio vervult, nog verder te ontwikkelen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 14°
  70 %
 • Zondag
  24° / 17°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
Meer weer