Fumi+Ingredients+vervangt+eiwit+van+kippenei
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Fumi Ingredients vervangt eiwit van kippenei

Het bedrijf Fumi Ingredients ontvangt een half miljoen euro om natuurlijke eiwitvervangers te ontwikkelen die kippenei-eiwit in vleesvervangers kunnen vervangen. Op deze manier worden deze producten 100 procent veganistisch.

Het bedrijf is een spin-off van Wageningen University & Research (WUR) en heeft een alternatief gevonden op basis van micro-organismen dat volgens Fumi goedkoper is dan kippenei-eiwit. Innovation Industries en Shift Invest investeren samen 500.000 euro, zodat de veganistische eiwitten op grotere schaal kunnen worden geproduceerd en toegang kunnen krijgen tot de markt.

Volgens Fumi zijn partijen over de hele wereld op zoek naar een plantaardig alternatief voor het kippenei-eiwit. De markt voor vegetarisch en veganistisch voedsel groeit. Het was tot nu toe nog niet goed mogelijk om dierlijke eiwitten te vervangen om het vegetarische vleesalternatief te binden. Fumi meldt dat enkele grote voedselproducenten inmiddels interesse hebben getoond voor het product.

Promotieonderzoek

De eiwitvervanger is ontwikkeld door Edgar Suarez Garcia tijdens zijn promotieonderzoek aan WUR. Hij is nu mede-oprichter van Fumi. Hij en zijn PhD-supervisor Corjan van den Berg zagen onmiddellijk marktpotentieel en besloten zelf een bedrijf te starten.

Na het behalen van zijn doctoraat slaagde Edgar Suarez Garcia er volgens Fumi bovendien in om een productieproces te ontwerpen dat de reguliere eiwitprijzen 'op industriële schaal kan verslaan'. Eiwitten zouden een wereldwijde marktomvang van 27 miljard euro hebben.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
Meer weer