Koe+met+hoge+levensproductie+scoort+vaak+met+exterieur
Achtergrond
© René Eijsink

Koe met hoge levensproductie scoort vaak met exterieur

Een koe met een hoge levensproductie komt vaak bovengemiddeld uit als het gaat om het exterieur. Dat stelt Gerbrand van Burgsteden, hoofdinspecteur bij CRV.

Voor de Platform Roodbont-avond begin deze maand in het Gelderse Laren zette Van Burgsteden de exterieurgegevens van de honderd roodbonte koeien met de hoogste levensproductie in het boekjaar 2018-2019 op een rij. Gemiddeld hadden deze koeien 10,7 keer gekalfd. Hun levensproductie was gemiddeld 124.263 kilo melk met 4,39 procent vet en 3,51 procent eiwit. Daarmee komt hun gemiddelde levensproductie uit op 12.556 kilo vet en eiwit.

Wat betreft exterieur doen deze honderd beste koeien het niet verkeerd, stelt de CRV-hoofdinspecteur. Ze scoorden als vaars gemiddeld 82,3 voor frame, 82,8 voor type, 83,3 voor uier, 82,5 voor benen en 82,7 voor algemeen voorkomen. 'Het is duidelijk dat de koeien bovengemiddeld, boven de 80, scoren wat betreft exterieur. Er zitten maar enkele dieren onder dat gemiddelde.'

Langer leven

Van Burgsteden vervolgt: 'Koeien met een hoge exterieurscore zijn in het voordeel. Koeien die goed gebouwd zijn, hebben het makkelijker om een bepaald fokdoel te realiseren. Koeien met een goed exterieur geven meer melk en leven langer. Daarom is het belangrijk om voor exterieur aandacht te houden.'

• Lees ook: Mooiere koe geeft meer melk

Ook bij de bovenbalkkenmerken frame, type, uier en benen scoren de koeien over het algemeen bovengemiddeld. Voor type zijn niet alle dieren meegenomen. 'Een deel van de dieren is gepunt in het typeloze tijdperk', zegt de CRV-hoofdinspecteur. Dit was tot 2015 nog robuustheid.

Onderbalkkenmerken

Wat betreft de onderbalkkenmerken voorhand en inhoud scoorden de hoge levensproducenten rond het gemiddelde. 'Deze koeien hebben als vaars voldoende kans om verder te groeien in de tweede, derde en misschien zelfs vierde lactatie', zegt Van Burgsteden.

'Bij veel kenmerken zie je dat de vaarzen die in het midden liggen, de grootste kans hebben om oud te worden. Het zijn optimumkenmerken. Extreme koeien worden minder gemakkelijk oud. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld het kenmerk beenstand zij.'

Spiertje extra

Bij de conditiescore zitten de honderd koeien gemiddeld met 5,5 iets boven het gemiddelde. 'Je merkt gewoon dat dieren die een spiertje extra hebben, als het gaat om levensproductie in het voordeel zijn. Nu lijkt een halve punt boven het gemiddelde van 5 een beetje, maar op honderd koeien is dat een groot verschil.'

Ook voor het kenmerk beengebruik geldt dat veel koeien als vaars bovengemiddeld scoren. Volgens de CRV-hoofdinspecteur is dat niet helemaal verwonderlijk, want het gaat hier niet om een optimumscore. Een beter gebruik geeft een hogere score.

Van Burgsteden vindt dat bij de fokdoeldiscussie die komend jaar onder veehouders start, het exterieur moet worden meegenomen. 'Het hoeft niet het hoofddoel te worden, maar er moet zeker oog voor zijn.'

Titel honderdtonners
In Nederland halen ieder jaar 2.200 koeien een levensproductie van 100.000 kilo melk, weet CRV-hoofdinspecteur Gerbrand van Burgsteden. 'Dat zijn er zes per dag. Er zijn geen internationale lijstjes, maar ik denk dat Nederland zich hierin zeker wereldkampioen mag noemen.' Van Burgsteden ziet echt een toenemende trend. Van 1994 tot en met 1998 waren er in totaal 3.111. Twintig jaar later waren dit er, van 2014 tot en met 2018, 10.851. Er zijn enorme slagen gemaakt in het eerste decennium van deze eeuw. Tussen 2009 en 2013 werden 10.449 koeien gehuldigd. De gemiddelde melkproductie per dag van alle koeien nam toe van 22,9 kilo in 1994 tot 28,5 kilo het vorige boekjaar, blijkt uit CRV-cijfers. De levensduur nam met 100 melkdagen toe tot 1.108.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer