Sector ontraadt coating uienzaad met Mundial

LTO Nederland, de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) en een aantal verwerkers adviseren uientelers om dit jaar geen uienzaad te gebruiken dat gecoat is met Mundial.

Sector+ontraadt+coating+uienzaad+met+Mundial
© Haijo Dodde

De aanleiding voor dit advies is het besluit van de Europese Commissie om de maximale residu limiet (mrl) van Mundial te verlagen naar de detectiegrens van 0,005 milligram per kilo. De huidige mrl-waarde is 0,02 milligram per kilo.

De nieuwe mrl-waarde geldt voor alle uien in de Europese Unie die vanaf 18 mei 2020 worden geoogst. De toelating van het middel Mundial verliep in het voorjaar van 2019. Toen konden uientelers echter voor seizoen 2020 alvast extra zaaizaad bestellen om verzekerd te zijn van gecoat zaad.

Bestrijding uienvlieg

Mundial wordt vooral ingezet voor de bestrijding van de uienvlieg en voor een nevenwerking op diverse andere plaaginsecten. De verlaagde residunorm zorgt dit seizoen voor een grotere kans dat mrl-waarden van uienpartijen worden overschreden.

De betreffende partijen worden in de handelsketen geblokkeerd en er vindt melding plaats van de overschrijding bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit als de partij niet meer in eigen beheer is. Veelal zullen deze uien moeten worden vernietigd.

Telers verantwoordelijk

LTO Nederland, NAV en de uienverwerkers wijzen in een gezamenlijke brief erop dat de telers zelf verantwoordelijk zijn voor eventueel te hoge mrl-waarden. Voor vragen over het wel of niet zaaien van zaad, dat gecoat is met Mundial, raden zij de telers aan om contact op te nemen met hun zaadleverancier of distributeur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer