Boerenprotest+wint+Issue+Award
Nieuws
© Issuemakers

Boerenprotest wint Issue Award

Het Agractie boerenprotest van 1 oktober op het Malieveld in Den Haag heeft de Issue Award 2020 gewonnen. De prijs werd donderdag uitgereikt aan schapenhouder Bart Kemp, de initiatiefnemer van de protestactie.

De Issue Award wordt jaarlijks uitgereikt aan de persoon of organisatie die op een opvallende, effectieve manier een onderwerp op de maatschappelijke en politieke agenda weet te krijgen. De protestactie van 1 oktober werd opgezet door Bart Kemp van Agractie Nederland.

Elfstedentocht allure

Juryvoorzitter Reint Jan Renes roemt het protest van Agractie. ‘De demonstratie gaf die dag een Elfstedentocht allure: iedereen in Nederland sprak erover, of je nu wilde of niet, je kon op 1 oktober – bijna letterlijk - niet om de boeren heen. De media-aandacht was dan ook gigantisch. Een bijzondere prestatie die in 2019 door geen andere “issue-maker” is overtroffen.’ Andere genomineerden waren de #DOESLIEF campagne van SIRE en de Petitie Jeugdzorg Gemeenten van wethouder Rob Jonkman van de gemeente Opsterland kans op de prijs.

De jury sprak verder haar waardering uit voor de manier waarop Kemp met alle aandacht omging. Ze lieten weten dat de de schapenhouder, ondanks alle ophef rondom de protesten, dichtbij zijn oorspronkelijke doelstelling bleef. Op een persoonlijke manier vroeg hij aandacht voor het belang van boeren en hun producten voor de Nederlandse samenleving.

Aandacht blijft nodig

In een reactie liet Kemp weten dat Agractie Nederland zich in blijft zetten voor de boeren. ‘Ook deze prijs onderstreept de relevantie van de Nederlandse voedselmakers voor ons allemaal. Agractie Nederland zal zich blijvend inzetten voor het vertellen van het verhaal van Nederlands voedsel, onder meer door ludieke acties.’

Agractie liet dinsdag weten dat zij zaterdag 21 maart opnieuw actie gaan voeren. Op zo'n veertig locaties in grote Nederlandse steden, zal tussen 12 en 16 uur de actie Boerderijprijzen plaatsvinden. De exacte locaties worden op een later moment bekend gemaakt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer