Stimuland roept 2020 uit tot jaar van gebiedsgericht werken

Plattelandsorganisatie Stimuland roept 2020 uit tot het jaar van het gebiedsgericht werken. De stichting maakt zich zorgen over recentelijke ontwikkelingen in het landelijk gebied.

Stimuland+roept+2020+uit+tot+jaar+van+gebiedsgericht+werken
© DIRK HOL

Stimuland-directeur Ingrid Jansen zag in 2019 verschillende factoren samenkomen die onrust geven bij agrarische ondernemers en bewoners van het platteland. 'De discussies rondom stikstof, de hete zomers en daaropvolgend het gebrek aan grondwater. Maar ook het Klimaatmaatakkoord, de gaskraan die dicht wordt gedraaid, het beeld van boeren als activisten. Het draagt allemaal bij aan onrust en zorgen. Daar komt nog bij dat de criminaliteit op het platteland toeneemt.'

Met gebiedsgericht werken hoopt de oud-voorzitter van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) dat komend jaar de 'negatieve tendens omturnt naar een positieve toekomst voor bewoners en agrarische ondernemers'. Dat betekent een andere houding van overheden waarbij uit wordt gegaan van vertrouwen in plaats van wantrouwen, geeft Jansen aan. 'Het is het Rijk, provincies en gemeenten niet gelukt om goed om te gaan met complexe dossiers, zoals stikstof en droogte.'

Samenwerken

Jansen denkt dat overheden meer kunnen bereiken als de regie wordt teruggegeven aan de bewoners in het gebied. Juist het samenwerken van bewoners en agrarisch ondernemers is volgens haar de voorwaarde om de toekomst van het platteland te waarborgen.

'Er is heel veel regelgeving en de regels sluiten niet altijd op elkaar aan. Mede daardoor wordt de overheid gezien als wispelturige, boze meester. Naast autonome ontwikkelingen op verschillende schaalniveaus, wordt wet- en regelgeving gemaakt op het gebied van platteland en landbouw op verschillende niveaus: Europees, nationaal, provinciaal en regionaal. Dat werkt eerder tegenstrijdig dan versterkend', stelt Jansen.

Jonge boeren

'De overheid kan met zo'n regel in de hand zeggen dat het probleem is opgelost. Maar in de praktijk is dat natuurlijk niet zo.' Jonge boeren twijfelen volgens Jansen heel erg over de toekomst. 'Vooral omdat ze wel een bedrijfsplan kunnen maken op basis van regels die er nu zijn, maar die kunnen volgend jaar zomaar anders zijn. Dat weerhoudt ze ervan om daaraan te beginnen. Die boerenacties komen echt niet uit de lucht vallen.'

De Stimuland-directeur vindt het belangrijk dat er aandacht komt voor negatieve ontwikkelingen. 'Maar ook voor de kansen die er liggen. Vanuit Stimuland werken we veel samen met betrokken bewoners en ondernemers. We zien elke dag de problemen, zoals vergrijzing, het opkopen van panden door grote projectontwikkelaars en de veranderingen waar de landbouw voor staat. Maar we zien ook veerkracht, goede ideeën en liefde voor de omgeving. Het noordoosten van Nederland kent nog noaberschap, mensen groeten elkaar en kennen elkaar.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer