Groeispurt+Jumbo%2C+discounters+verliezen+marktaandeel
Nieuws
© Jumbo

Groeispurt Jumbo, discounters verliezen marktaandeel

Jumbo weet het groeitempo van de afgelopen jaren vast te houden. Prijsvechters Lidl en Aldi verloren vorig jaar marktaandeel.

Dat blijkt uit de marktaandelen van de supermarkten over 2019. De cijfers zijn woensdag gepubliceerd door marktonderzoeker Nielsen.

Marktleider Albert Heijn meldde dinsdag al dat daar het marktaandeel stabiel op 34,9 procent ligt. Jumbo wist vorig jaar weer een groeispurt van 1,8 procentpunt naar 21 procent te realiseren. Dit is vooral te danken aan 51 nieuwe gele supermarkten, deels omgebouwde Emté- en Agrimarkt-supermarkten. Bij Jumbo staat de teller nu op 669 winkels.

Ambitie

De groei bij Jumbo is nog niet ten einde. De Veghelse supermarktketen heeft ambitieuze plannen in België en neemt in eigen land zeventien Hema-vestigingen over. Een andere snelle groeier is Coop. Deze stijgt naar 3,7 procent marktaandeel. De coöperatieve supermarktketen lijfde vorig jaar ook een aantal Emté-winkels in.

Opvallend is de daling van de marktaandelen van Aldi en Lidl. Lidl leverde na jaren van groei vorig jaar 0,2 procentpunt in en behaalde daardoor een marktaandeel van 10,7 procent. Ondanks de opening van acht nieuwe filialen. Ook Aldi zakte 0,2 procentpunt en staat nu op een marktaandeel van 5,9 procent.

Supermarktomzet

De totale omzet van de supermarkten, inclusief de online aankopen, kwam in 2019 uit op 40,5 miljard euro, meldt marktonderzoeker IRI. Vorig jaar bedroeg deze omzet nog 38,7 miljard euro. Dat de supermarkten voor het eerst de 40 miljardgrens weten te passeren is vooral te danken aan de btw-verhoging. Deze voegde 1,5 miljard euro toe aan het totaal van de kassabonnen.

Uitgaande van de totale supermarktverkopen in 2019, vertegenwoordigt 0,1 procentpunt marktaandeel een omzet van 40,5 miljoen euro. De Jumbo-winkels konden vorig jaar dus zo'n 729 miljoen euro aan extra omzet bijschrijven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 9°
  10 %
 • Maandag
  24° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  23° / 9°
  20 %
Meer weer