Voorbeeldfunctie+voor+huisvesting+Nederlands+konijn
Nieuws
© Johan Wissink

Voorbeeldfunctie voor huisvesting Nederlands konijn

De Nederlandse konijnenhouderij heeft een voorbeeldfunctie als het gaat om dierenwelzijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) naar het dierenwelzijn in huisvestingssystemen.

Een van de aanbevelingen van EFSA is om van conventionele huisvesting naar verrijkte kooien over te gaan, het wettelijk minimum in Nederland.

Vooral dit systeem, dat in Nederland van 2006 tot 2016 werd afgebouwd en alweer even verboden is, komt niet positief uit het onderzoek. Met name voor volwassen konijnen is dit systeem onder de maat, concluderen de onderzoekers. Dit komt volgens hen vooral door de beperkte bewegingsvrijheid.

Bij niet-gespeende konijnen is het welzijn het slechtst in buitensystemen. Dit komt mede doordat weersomstandigheden leiden tot stress. Biologische systemen worden over het algemeen als goed beoordeeld.

Hogere standaarden

'De standaarden in de Nederlandse konijnenhouderij zijn hoger dan in de rest van Europa. Dat komt niet alleen door regelgeving. Wat ook meespeelt, is dat de wensen van onze klanten en de maatschappij belangrijk zijn voor ons', stelt voorzitter Arie Kool van de vakgroep Konijnenhouderij van LTO Nederland.

Volgens de vakgroepvoorzitter investeren Nederlandse konijnenhouders veel in de verbetering van het dierenwelzijn. 'Zo'n 70 procent van de vleeskonijnen wordt al in parkhuisvesting gehouden, een niveau hoger dan wat de Nederlandse wet voorschrijft', vervolgt Kool.

Beter Leven

'De volgende stap die nu wordt genomen is de uitrol van het Beter Leven Keurmerk. Vorig jaar werden er 50.000 Beter Leven-konijnen geleverd, de jaren daarvoor waren dit er enkele duizenden. Bij dit Beter Leven Keurmerk is ook extra aandacht voor het welzijn van voedsters. Ook hier worden dus stappen gezet', laat de vakgroepvoorzitter weten.

Kool is blij dat EFSA met dit onderzoek het belang van de inspanningen van Nederland onderschrijft. 'We hopen dat de rest van Europa volgt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 6°
  0 %
 • Maandag
  23° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  23° / 7°
  10 %
Meer weer