Kan Schouten wel dreigen met generieke korting?

Landbouwminister Carola Schouten informeerde de Tweede Kamer vorige maand over de prognoses van de fosfaat- en stikstofexcretie van de Nederlandse veestapel in 2018. Van die brief heb ik nog steeds een nare smaak in mijn mond.

Kan+Schouten+wel+dreigen+met+generieke+korting%3F
© Peter Nefkens

In de brief bracht de minister goed en slecht nieuws. De uitscheiding van fosfaat bleef in 2018 gelukkig in alle sectoren onder het plafond. Dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat volgens de prognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de uitstoot van stikstof door melkvee boven het sectorplafond zit. Schouten stelt dat de sector op korte termijn maatregelen moet treffen. Zo niet, dan zal ze mogelijk een generieke korting doorvoeren. Dat laatste roept vraagtekens bij mij op.

Zo vroeg ik mij af wat voor generieke korting de minister hiermee bedoelt. Ik kan er eigenlijk maar één bedenken: de generieke korting op fosfaatrechten. Dit middel is echter bedoeld om te sturen op de productie van fosfaat door melkvee.

Volgens de wettekst kan een generieke korting worden doorgevoerd indien dit noodzakelijk is voor de naleving van internationale regels, oftewel de Europese normen. Dit kwam in de wet bij de introductie van fosfaatrechten. Wordt dit middel nu ook van stal gehaald bij een overschrijding van het stikstofplafond?

Alleen voor fosfaatplafond

Ik heb zitten terugbladeren in de wetsgeschiedenis, maar lees nergens dat er bij overschrijding van het stikstofplafond ook kan worden gekort op fosfaatrechten. De tekst in de wet en de toelichting daarop lijken niet echt met elkaar te stroken.

Bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) hebben we als advocaten vorig jaar vraagtekens gezet bij de generieke korting. De rechter overwoog echter dat de generieke korting nodig was om de totale fosfaatproductie in Nederland in 2018 onder het plafond te houden. De vraag is of het CBb hetzelfde zal oordelen wanneer er op basis van een stikstofoverschrijding een korting volgt.

De melkveesector heeft de laatste jaren al de nodige krimpmaatregelen over zich heen gekregen. Los van de vraag of de generieke korting wel bedoeld is om de sector onder het stikstofplafond te krijgen, lijkt het me verre van wenselijk dat dit zware middel wordt ingezet bij deze relatief kleine overschrijding. Hopelijk komt het niet zover.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
 • Zondag
  29° / 16°
  5 %
Meer weer