FrieslandCampina trekt 24 miljoen extra uit voor duurzame boeren

Om duurzame ontwikkeling op het boerenerf extra te stimuleren, trekt FrieslandCampina jaarlijks nog eens een bedrag van 24 miljoen euro uit om duurzame ontwikkeling op het boerenerf extra te stimuleren.

FrieslandCampina+trekt+24+miljoen+extra+uit+voor+duurzame+boeren
© Fotografie Twan Wiermans

Hoe hoger leden-melkveehouders binnen het kwaliteits- en duurzaamheidsprogramma Foqus planet scoren, hoe hoger de vergoeding. Deze extra investering is in lijn met de strategie om te leiden met duurzaamheid en de beste voedingsstoffen te bieden met minimale milieu-impact.

Investeringen in 2019

In 2019 investeerde FrieslandCampina ook meer in duurzaamheidsprojecten op en rondom het erf, onder meer gefinancierd uit de meerprijs die aan retailers gevraagd werd voor zuivel onder het duurzaamheidskeurmerk ‘On the way to PlanetProof’. Zo kunnen leden bijvoorbeeld nog meer kennis opdoen via de workshops ‘Winnen met Klimaat en Natuur’; met inmiddels ruim 5.000 deelnemers.

Daarnaast stimuleerde het leden met de overstap naar hernieuwbare energiebronnen (wind, zon, mest) en door hogere prijzen voor de door de onderneming afgenomen groene stroom van deze boeren. Ook werden de eerste vrachtwagens die de melk ophalen voorzien van schonere brandstof (LNG en elektriciteit).

Foqus planet

Foqus planet meet onder meer de milieu-impact van een melkveebedrijf, zoals de hoeveelheid zelf geproduceerd voer (eiwit van eigen land), broeikasgasuitstoot, stikstofbodembalans, ammoniakemissie en blijvend grasland, maar ook dierenwelzijn en -gezondheid. Dat gebeurt voor een deel op basis van gegevens van de Kringloopwijzer.

De leden van FrieslandCampina kunnen 24 uur per dag op de website van hun zuivelonderneming zien hoe ze op de verschillende onderdelen scoren. De hoeveelheid punten in combinatie met de hoeveelheid geleverde melk beïnvloeden onder meer de toeslag.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer