Melkprijs RFC zakt halve cent

Door een andere berekening van de garantieprijs door Royal FrieslandCampina (RFC), zal deze naar schatting netto een halve cent per kilo dalen. De onderneming komt melkveehouders tegemoet met een bijdrage van in totaal 24 miljoen euro voor duurzame ontwikkeling.

Melkprijs+RFC+zakt+halve+cent
© FrieslandCampina

Een kleine meerderheid van de ledenraad van RFC stemde dinsdag in met deze nieuwe rekenwijze. De garantieprijs die zeker aan de leden wordt betaald, is gebaseerd op de openbare melkprijzen van een aantal referentiebedrijven in Europa. 'Daarbij werden de inhoudingen en toeslagen, zoals weidepremies, ook meegenomen. Dit geeft een dubbeling', stelt woordvoerder Jan-Willem ter Avest van RFC.

Hoe hoog het bedrag aan toeslagen is dat de referentiebedrijven uitkeren, vindt Ter Avest lastig te zeggen. 'Dit is voor ieder referentiebedrijf weer anders.' Wel wordt de melkprijs voor meer dan de helft bepaald door referentiebedrijven in Duitsland, waar bijvoorbeeld gentechvrije VLOG-melk populair is.

De melkprijs is op basis van de nieuwe rekenwijze 0,89 cent per kilo lager. Dit kwam uit een eerdere berekening naar voren. De nieuwe berekening leidt overigens tot extra winst voor de onderneming. Van die extra winst komt 35 procent in de vorm van een prestatietoeslag en 10 procent in de vorm van ledenobligaties terug bij de leden. Dit komt neer op 0,39 cent per kilo. Daardoor daalt de melkprijs 0,50 cent per kilo, volgens deze berekening. 'Maar hoe de garantieprijs er daadwerkelijk uit gaat zien, zien we in januari', vervolgt Ter Avest.

Duurzaamheid

Om de leden-melkveehouders tegemoet te komen, wordt ook extra geïnvesteerd in duurzaamheid. 'RFCstelt jaarlijks 24 miljoen euro beschikbaar in het kader van het Foqus planet-onderdeel Duurzame ontwikkeling', zegt Ter Avest. 'Ieder lid ontvangt een generieke ondernemingsbijdrage van 0,125 euro per 100 kilo. De rest wordt verdeeld onder de leden-melkveebedrijven, naar rato van de totale puntenscore voor Duurzame ontwikkeling en de jaarleverantie.'

RFC-voorzitter Frans Keurentjes realiseert zich dat er een kleine meerderheid voor de voorstellen was die grote gevolgen hebben op het boerenerf. 'We moeten daarom ook goed rekening houden met de geluiden van tegenstemmers.'

Rabobank verwacht dat de herberekening niet per se leidt tot een lagere melkprijs in januari. De bank voorziet in het komende kwartaal een stijging van de EU-melkprijzen. Rabobank ziet hiervoor een signaal in de stijgende prijzen voor basiszuivelproducten als magere melkpoeder en Goudse kaas.

• Bekijk de marktprijzen van zuivel

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer