Stressmelk
Column
© Studio Kastermans

Stressmelk

Een paar dagen voor kerst kwam het verlossende woord. Een zin eigenlijk – eentje waar ik al weken op wachtte: 'Jullie melkput is klaar. Morgen gaan we proefmelken.' Halleluja. Van alle stress begon ik spontaan te huilen.

Zoals beloofd haalden we de dag erna patat met frikadellen voor alle bouwlui: grote jongens met gouden handen. En gouden stemmen – al die weken brulden ze vanuit de melkput alle kersthits mee.

'Eens kijken of de koetjes straks de put in willen. Kon nog best eens spannend worden', zei Jurre terwijl hij de mayonaise van zijn vingers likte. 'Anders dan in de oude melkput krijgen ze nu geen brokjes meer tijdens het melken. Daarnaast zullen ze wel moeten wennen aan het pneumatische systeem van hekken die open- en dichtgaan. Ik ben benieuwd hoe ze daarop reageren.'

Gestrest, uiteraard. Allereerst wilden de koeien met geen mogelijkheid de melkput in. Twee man sterk was nodig om ze een voor een naar binnen te dragen. Vervolgens ging een aantal dames met de kop naar de verkeerde kant staan. En toen eindelijk de melkklauwen goed en wel waren aangekoppeld, lieten ze door alle zenuwen hun melk niet schieten. Slechts 2 kilo per koe gaven ze de eerste avond. De dag daarna bleek de melk zo vies dat we alles moesten weggooien.

Toen eindelijk de melkklauwen goed en wel waren aangekoppeld, lieten ze door alle zenuwen hun melk niet schieten

Hanna Hilhorst, biologisch boerin in Weesp

Stressmelk. Nooit eerder hoorde ik ervan.

'Onze koeien hebben het wel vaker', zei boer Boy. 'Met oud en nieuw is het al twee keer voorgekomen dat de koeien 's nachts in paniek door de stal renden en een paar dagen kilo's minder melk gaven. En dat die melk een vieze bijsmaak had. Het ligt vermoedelijk aan het Montbéliarde-ras dat snel in de stress is. Al gebeurt het nooit na een heftige onweersbui. Misschien zit het meer in het onverwachte, het onnatuurlijke. Ik zou het ook niet leuk vinden als er een vuurpijl vlak langs mijn kop zou flitsen.'

Terwijl het wennen aan de nieuwe melkput binnen doorging, werd de tijdelijke melkput voor onze voordeur afgebroken en de opgehoopte poepstoep schoongespoten. Zo'n opluchting. Nog een geluk dat ik de afgelopen drie maanden geen baby hoefde te voeden, bedacht ik me ineens. Want ik had zéker stressmelk gegeven.

Bekijk meer over:

Balkenbrij
Balkenbrij Vandaag, 13:15
Wat is een kling?
Wat is een kling? 03-12-2019
Raspmarathon
Raspmarathon 19-11-2019

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
Meer weer