Wat+is+een+kling%3F
Column
© Studio Kastermans

Wat is een kling?

Als nieuwe burger van Weesp beleef ik groot plezier aan de City Quiz: een driewekelijkse pubquiz in het sfeervolle theatertje van de stad. Gedurende acht spelrondes krijg je als team – bestaande uit maximaal vijf personen – vragen over politiek, film, geschiedenis, aardrijkskunde, sport en muziek.

Erop voorbereiden kun je je niet en al ben je nog zo slim: als je dit jaar niet naar Expeditie Robinson kijkt en de vraag is wie afgelopen zondag is afgevallen, kun je niet anders dan gokken.

Twee keer heb ik nu meegedaan: één keer met mijn collega's van De Groene Griffioen – tevens onze teamnaam. Deze wordt een aantal keer omgeroepen, dus dat leek ons goed voor de naamsbekendheid. Tot we bijna laatste werden. Een gênante situatie werd voorkomen toen we in de laatste ronde een ander team wisten in te halen en hen met de troostprijs – onze eigen kaas – naar huis lieten gaan.

De tweede keer speelde ik mee met een damesteam, bestaande uit vier vrouwen van verschillende generaties en met een goede mix van opleidingen en carrières. Hierdoor wisten we best een aantal punten bij elkaar te sprokkelen. Tot die ene vraag: 'Wat is een kling?' Ik veerde op. Dat wist ik, zonder enige twijfel. Op onze boerderij spreken we van een kling als het een vulva van een schaap of koe betreft.

De teamnaam wordt een aantal keer omgeroepen, dus dat leek ons goed voor de naamsbekendheid

Hanna Hilhorst, biologisch boerin in Weesp

Ooit leerde ik die term van een boerenbuurman, die in de lammertijd precies kon aanwijzen welke ooi het eerst zou bevallen. 'Degene met de dikste kling.' Mijn teamgenoten lachten om mijn uitleg en noteerden 'schapenvagina' op het antwoordformulier. 'Wat fijn dat we een boerin in ons midden hebben.' Ik knikte trots. Na een slechte muziekronde en een aantal vragen over de tijd dat ik nog een eitje was, was ik blij dat ik nu eindelijk weer een goede inbreng had.

'Dan volgen nu de antwoorden', sprak de presentator. 'Een kling is een deel van een zwaard.' Mijn teamgenoten proestten. 'Jij met je vulva.' Ik protesteerde. 'Googel maar, ik heb echt gelijk.' De vrouw naast me pakte haar telefoon en scrolde over het scherm. 'Ik lees hier inderdaad een column over een schaap. Geschreven door ene Hanna. Zo heet jij toch? Misschien heb je het zelf verzonnen?'
Ammenooitniet. En dat weet u ook.

Bekijk meer over:

Raspmarathon
Raspmarathon 19-11-2019
Kletskassa
Kletskassa 05-11-2019
Springvuur
Springvuur 22-10-2019

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer