Tien nieuwe telers Proeftuin Precisielandbouw

De Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) breidt in 2020 uit met tien telers en zes nieuwe precisietechnieken. In totaal zijn er nu 26 boeren afkomstig uit de akkerbouw, fruitteelt, vollegrondsgroenteteelt en melkveehouderij.

Tien+nieuwe+telers+Proeftuin+Precisielandbouw
© Han Reindsen

De nieuwe deelnemers gaan aan de slag met beregenen op maat, sensorgestuurde gewasbescherming in fruit, monitoringssystemen in gewassen, precisiezaai in optimale bodem, strokenteelt en robottoepassingen in open teelten. Het gaat om technieken die in principe praktijkrijp zijn, maar nog weinig worden toegepast. Dit heeft vooral te maken met de complexiteit van de technieken, en de kosten en baten.

De NPPL-deelnemers krijgen onder andere hulp van deskundigen van Wageningen University & Research. Dit moet leiden tot meer rendement door lagere kosten en/of hogere opbrengsten, een lagere milieubelasting, een grotere voedselveiligheid en een rijkere natuur.

Akkerbouwers

De nieuwe deelnemers zijn de akkerbouwers Pieter Evenhuis uit Giethoorn (Overijssel), Cornelis Mosselman uit Goeree-Overflakkee (Zuid-Holland), Brian Salomé uit IJzendijke (Zeeland), Nico Knibbe uit Wieringerwerf (Noord-Holland) en Pim Sturm uit Wieringerwerf (Noord-Holland).

Daarnaast gaat het om de fruittelers Martijn Slabbekoorn uit Kapelle (Zeeland) en Sander Verstegen uit Opijnen (Gelderland), vollegrondsgroenteteler Ronald Swinkels uit Meterik (Limburg) en de melkveehouders Rudie Haarman uit Bathmen (Overijssel) en Coen Overvest uit Doorn (Utrecht).

Robot

Opvallend dit jaar is de praktijkintroductie van de robot in open teelten. Het gaat om machinedragers die autonoom over een akker kunnen navigeren en teeltmaatregelen kunnen uitvoeren. De techniek is volgens experts ver genoeg voor toepassing in de praktijk. Over het kostenplaatje zijn nog wel vragen.

De toepassing van robots in open teelten draagt bij aan de ontwikkeling van strokenteelt. Deze teeltwijze beperkt de bovengrondse verspreiding van ziekten en plagen. Bij smalle stroken is aangepaste mechanisatie nodig.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer