Bietenhopen+voor+jaarwisseling+afdekken
Nieuws
© Han Reindsen

Bietenhopen voor jaarwisseling afdekken

Het IRS adviseert telers om de bietenhopen af te dekken. Het kennis- en onderzoekcentrum wijst er op dat op nieuwjaarsochtend in groot deel van Nederland vorst wordt verwacht.

Bieten die niet met winddicht materiaal zijn afgedekt, kunnen gaan bevriezen bij deze temperaturen. Het advies van het IRS is om geen risico te nemen, ook niet als telers binnen enkele dagen al verwacht te leveren. De bietenhoop daarom winddicht afdekken voordat de vorst invalt.

Voor telers die nog bieten moeten leveren, is het belangrijk om de komende dagen de weersvooruitzichten voor de regio goed in de gaten te houden en de bietenhoop tijdig tegen vorst te beschermen. Daarvoor is dagelijks het IRS-bewaaradvies suikerbieten te raadplegen.

Landbouwplastic

Voor temperaturen tot -6 graden Celsius is afdekken met een laag landbouwplastic doorgaans voldoende. ‘Houd er rekening mee dat hopen die eventueel al met vliesdoek zijn afgedekt niet tegen vorst beschermd zijn. Deze hopen dienen aanvullend afgedekt te worden met bijvoorbeeld Jupettes, landbouwplastic of winddicht bietendoek’, aldus het IRS.

Bij verladen van de bieten tijdens een vorstperiode kunnen telers het beste in overleg met de Agrarische Dienst van Suiker Unie afstemmen wanneer ze het afdekmateriaal weer kunnen verwijderen. ‘Riskeer geen vorstcodes of weigering van uw partij door uw bieten tijdens de laatste dagen van de bewaarperiode alsnog te laten bevriezen’, benadrukt het IRS.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  23° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  17° / 13°
  70 %
Meer weer