Lowbudget%2Dbietenteelt+levert+3+procent+hoger+saldo
Nieuws
© Haijo Dodde

Lowbudget-bietenteelt levert 3 procent hoger saldo

De teelt van suikerbieten met onder meer het gebruik van slachtkuikenmest en ook zonder ziektebestrijding levert een verhoging van het saldo op met 3 procent.

Dit blijkt uit onderzoek waarbij advies- en onderzoekorganisatie Delphy objecten voor een lowbudget-bietenteelt afzette tegen de gangbare praktijk. De proef is uitgevoerd op kleigrond in Flevoland.

De gangbare praktijk met inzet van kunstmest en bladziektenbestrijding is vergeleken met strategieën met verschillende hoeveelheden slachtkuikenmest en zonder ziektebestrijding. In een aantal objecten is alleen als startgift gebruik gemaakt van kunstmest. Verder is van elke strategie een object met en zonder bladvoeding uitgevoerd als mogelijk alternatief voor de ziektebestrijding.

Ziektebestrijding niet terugverdiend

De resultaten laten volgens Delphy zien dat het gebruik slachtkuikenmest in plaats van kunstmest zeker perspectief biedt. Verder blijkt uit de proef in Flevoland dat de bestrijding van bladziekten dit jaar niet wordt terugverdiend, ondanks de toepassing op cruciale momenten. Ook de inzet van bladvoeding geeft in deze proef geen meerwaarde.

De conclusie is dat de beste strategie de objecten zijn met slachtkuikenmest in combinatie met een startgift kunstmest en zonder ziektebestrijding. Deze objecten leveren een verhoging van het saldo met 3 procent ten opzichte van de gangbare praktijk. Er zijn volgens Delphy in deze proef geen betrouwbare verschillen gevonden in suikerkwaliteit.

Resultaten indicatief

Delphy wijst erop dat de resultaten van de proef in suikerbieten indicatief zijn en gebaseerd op slechts één jaar onderzoek, uitgevoerd op één locatie. Het onderzoek naar lowbudget-bietenteelt krijgt volgend jaar een vervolg.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  27° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 12°
  20 %
Meer weer