SRV vergoedt jonge varkensstal wel

Ook een varkensstal die korter dan vijf jaar in gebruik is, kan worden aangemeld voor sanering. Dat meldt het ministerie van Landbouw. Over dit punt bleek verschil van interpretatie tussen het ministerie en de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), nadat de Subsidieregeling Sanering Varkenshouderijen (SRV) was opengesteld.

SRV+vergoedt+jonge+varkensstal+wel
© Nieuwe Oogst

Is een stal jonger dan vijf jaar op het moment dat de SRV wordt aangevraagd, maar wel onafgebroken in gebruik geweest voor het houden van varkens, dan kan die stal meetellen bij het berekenen van de hoogte van het subsidiebedrag. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer.

Structurele beëindiging

In beginsel vloeide de vijfjaareis voort uit de Europese kaders voor staatssteun. Deze kaders bevatten de vijfjaareis ten aanzien van productiecapaciteit om zeker te stellen dat uitsluitend steun wordt verstrekt voor de beëindiging van een bedrijfsactiviteit met een structureel karakter.

Tegen die achtergrond is er volgens Schouten geen bezwaar om subsidie te verlenen wanneer de productiecapaciteit mede een stal omvat die weliswaar op het moment van de aanvraag jonger is dan vijf jaar, maar onafgebroken in gebruik is geweest voor het houden van varkens. In dit geval kan een stal die jonger is dan vijf jaar ook meetellen bij het berekenen van de hoogte van het subsidiebedrag.


Betere aansluiting bij praktijk

Eerder communiceerde de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) de vijfjaareis zo dat een stal van jonger dan vijf jaar niet meetelde bij de berekening van de hoogte van het subsidiebedrag. Na een nadere beoordeling van het betreffende staatssteunvereiste is geconcludeerd dat een andere uitleg mogelijk is die beter aansluit bij de praktijk op varkenshouderijlocaties.

De stal van jonger dan vijf jaar, op een locatie met stallen die ouder zijn dan vijf jaar en onafgebroken in productie zijn geweest, mag eveneens worden aangemeld, mits ook deze onafgebroken in productie is geweest.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer