Veel animo voor varkenssanering verwacht

De Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) kan volgens adviseurs rekenen op een forse intekening. Maandag gaat de regeling open. Donderdag maakte RVO.nl de bedragen bekend waarvoor varkensrechten uit de markt worden genomen.

Veel+animo+voor+varkenssanering+verwacht
© Twan Wiermans

Varkenshouders kunnen vanaf maandag hun bedrijf aanmelden voor de Srv. Een van de voorwaarden is een minimale geurscore van 0,4. Dat wil zeggen dat burgerwoningen binnen een straal van 1 kilometer moeten liggen. Advies- en administratiebureau's voorspellen een grote deelname.

'Niet vanwege de stikstofdiscussie, maar omdat je het bedrijf er vrijblijvend voor kunt aanmelden. Meld je je bedrijf aan, dan koop je tijd', merkt Marco Hol van DLV Advies op. Van de varkensbedrijven in Nederland ligt 84 procent in het concentratiegebied Oost of Zuid.


Wageningen University & Research stelde de prijzen vast op basis van de regio en de huidige marktsituatie. Varkenshouders in concentratiegebied Oost krijgen per ingeleverd varkensrecht 52 euro. Voor concentratiegebied Zuid is dat 151 euro. In totaal is 180 miljoen euro voor de regeling beschikbaar.

Goede prijzen

De laatste paar maanden ligt de handel in rechten nagenoeg stil. Ze worden op grote schaal vastgehouden door de onzekerheid rond het stikstofbeleid. De bedragen waarvoor de overheid de varkensrechten overneemt, worden 'goed' genoemd.

De verwachting is dat zich met name vleesvarkenshouders melden voor de regeling. Dat geldt voornamelijk voor kleinere wat verouderde bedrijven. Bij zeugen melden zich naar verwachting ook grotere bedrijven aan waardoor het in dieraantallen om zeker zoveel zeugen zal gaan.

Vertraging voorzien

De regeling gaat maandag 25 november om 9 uur open. Ondernemers hebben tot en met 14 januari de tijd om hun bedrijf aan te melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Wanneer alle aanmeldingen zijn doorgerekend, worden de beschikkingen verstuurd. Ter indicatie is een termijn van 4 maanden genoemd, maar adviseurs houden er rekening mee dat het langer gaat duren.

'Er geen bedrijfssituatie gelijk. Dat maakt beoordelen complex', licht Hol toe. In combinatie met het grote aantal aanmeldingen, lijkt een termijn van 8 maanden dan eerder reëel. Pas wanneer de laatste beschikking is verstuurd, wordt de regeling van kracht.

Acht maanden nadat de beschikking op de deurmat valt en is geaccepteerd, moeten de dieren en de mest van het bedrijf zijn. 'Naar onze verwachting is het dan eerder 2021 dan eind 2020', denkt Hol. De saneringsregeling bestaat uit twee componenten. Naast de vergoeding voor de rechten, krijgt de ondernemer een vergoeding voor de gebouwen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer