Leeftijd stal obstakel in regeling warme sanering

Gaat het bij de subsidieregeling sanering varkenshouderijen (SRV) om de leeftijd van de locatie of om de individuele leeftijd van gebouwen. De POV zegt dat eerste. RVO rekent met het tweede.

Bedrijven die meedoen aan de SRV ontvangen een vergoeding voor de varkensrechten die zij inleveren en een vergoeding voor de gebouwen en inventaris die afhankelijk is van de leeftijd. In de regeling staan uitgewerkte tabellen met welke vergoeding hoort bij welke leeftijd van de gebouwen. Beginnend bij de leeftijd van een maand.

Onafgebroken gebruik

In zowel de concepttekst uit april als de definitieve tekst uit oktober staan onder artikel 6 redenen waarom een aanvraag kan worden afgewezen. Een daarvan is 'de daarvoor gebruikte productiecapaciteit niet onafgebroken gedurende de vijf jaren voorafgaande aan de aanvraag op bedrijfseconomische gangbare wijze is gebruikt'.

Op haar site bij de meeste gestelde vragen, licht de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland die tekst toe. Ze schrijft daarover dat voor iedere locatie die 5 jaar of langer in gebruik is een aanvraag kan worden ingediend. Ook als een van de stallen korter dan 5 jaar in gebruik is voor varkens.

Restrictie

Alle rechten van zo'n bedrijf worden opgekocht, maar voor de stal van 5 jaar of jonger geldt de restrictie dat de vierkante meters van het verblijf niet mogen worden opgegeven in de aanvraag. RVO: 'Dit betekent dat u geen vergoeding krijgt voor het waardeverlies van dit dierenverblijf.' Het betreffende gebouw hoeft niet te worden gesloopt.

De POV verzet zich fel tegen die interpretatie. 'Dit is nooit de bedoeling geweest', reageert POV-voorzitter Linda Janssen. Het is niet in de lijn met zoals partijen erover hebben gesproken met elkaar.

'De intentie was dat bedrijven, dus niet op stalniveau, minimaal 5 jaar in bedrijf moeten zijn om mee te kunnen doen aan de regeling. De POV vindt dat ook stallen jonger dan 5 jaar onder de opkoopregeling moeten vallen', zegt Janssen. De POV zet zich de komende tijd in voor de kwestie.

Gemiste kans

Adviesbureau's en accountantskantoren die klanten aanmelden voor de regeling, spreken van een 'gemiste kans'. Zij achten de kans groot dat nu een stal jonger dan vijf jaar niet wordt vergoed, ondernemers met op hun locatie een 'jonge stal' niet meedoen aan de regeling ook al hebben ze een hoge geurscore. Het economisch verlies op het gebouw en de inventaris is bij een stal van vijf jaar of jonger die niet wordt vergoed, te groot.

Frank Steenbreker van ABAB stelt dat in de bijlage van de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (SRV) niet voor niets een tabel toegevoegd is, waarin de waardering per vierkante meter staloppervlak is af te lezen, die begint bij een leeftijd van 1 maand.

Weeffout

‘Als de uitleg van RVO de juiste is, had deze tabel voor de eerste 5 jaren leeg opgeleverd kunnen worden. Meerdere partijen die betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van de regeling benadrukken dat deze uitleg niet correspondeert met de bedoeling van de regeling. Deze weeffout moet er dan ook snel uit.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer