Poinsettia van SV.CO heeft kerstwens

Specialist in bloeiende potplanten SV.CO brengt jaarlijks nieuwe producten op de markt. Dit jaar zijn dat groene kalanchoë's die inspelen op de vraag naar gemakkelijk te verzorgen groene planten en een kerstster met een kerstwens.

Poinsettia+van+SV%2ECO+heeft+kerstwens
© Thierry Schut

SV.CO in De Lier en Maasdijk is een innovatieve potplantenkwekerij die jaarlijks nieuwe producten op de markt brengt. Dat waren de afgelopen jaren bijvoorbeeld een lysianthus in pot, een bolvormige chrysant en een tweekleurige kalanchoë. En dit jaar een lijn met groene kalanchoë's.

'De consument wil vooral gemaksproducten, waarop wij eerder al hebben ingespeeld met de Easy Care Kalanchoë', zegt Mike Broch, lid van het verkoopteam en daarnaast verantwoordelijk voor marketing en communicatie. 'Daarnaast is groen een trend, bijna een lifestyle. Onze groene kalanchoë's zijn vetplanten die gemakkelijk te verzorgen zijn en die we op de markt brengen onder het merk Green BY.CO.'

Aan het duurzaam verpakken van onze bloeiende planten hangt wel een prijskaartje

Mike Broch, lid van het verkoopteam van SV.CO

Nieuwe locatie

Om de uitbreiding van het assortiment mogelijk te maken heeft de kwekerij in april 2019 een nieuwe locatie geopend van 4 hectare. Die is voorzien van allerlei moderne technieken, zoals luchtbehandelingskasten met luchtslurven, een intern transportsysteem met rolcontainers, belichting per compartiment met rolgevels, een SON-T-belichtingsinstallatie en een energie- en verduisteringsscherm.

Een ander nieuw product is de Poinsettia Message Printz die SV.CO op de Trade Fair in Aalsmeer heeft gepresenteerd, een kerstster met op het blad een kerstwens. Het concept is een keramieken sierpot met een cadeaudoosje en een envelopje in de pot.

Bedrukte poinsettia is het nieuwste product van SV.CO.
Bedrukte poinsettia is het nieuwste product van SV.CO. © Thierry Schut

'Jelle Strijbis, een van onze directeuren, had vorig jaar in Japan een kerstster met opdruk gezien. Die hebben we samen met ontwerpbureau Greencre8 in Honselersdijk verder verfijnd', zegt Broch. De aanloopkosten van het nieuwe project heeft het ontwerpbureau op zich genomen.

'Na uitvoerige testen met verschillende rassen en soorten duurzame inkt, hebben we dit jaar de rode poinsettia met print in een 6 centimeterpot op de markt gebracht.' De wens wordt gedeeltelijk machinaal en deels met de hand op het blad aangebracht, maar over de precieze techniek wil het bedrijf niet uitweiden. De bedrukking gebeurt bij Greencre8.

'Wonderful Christmas'

Naast de standaard opdruk 'Wonderful Christmas', kunnen klanten kiezen voor een eigen ontwerp. Vanwege het drukproces moeten kopers de bijzondere poinsettia 72 uur van tevoren bestellen. Op een totaal van 1,5 miljoen kerststerren heeft SV.CO dit jaar 15.000 bedrukte exemplaren verkocht.

De kwekerij produceert jaarrond kalanchoë en potchrysant en daarnaast seizoensproducten, zoals primula, celiosa, potlysianthus en poinsettia. Die zijn bestemd voor groothandels, tuincentra, bouwmarkten en supermarkten. De bloeiende potplanten verkoopt SV.CO onder het merk Made BY.CO en het luxemerk Favorita bestaat uit enkelbloemige en sinds kort gevuldbloemige kalanchoë's die ook op het terras of in de tuin kunnen.

Duurzame verpakking

Duurzaam werken zit volgens Broch in de genen van SV.CO. 'Onze groene lijn heeft een plasticvrije verpakking met een ecotray die is gemaakt van papierpulp en een ecocup van karton met het FSC-keurmerk. Zo'n acht jaar geleden hebben we ook de SV.box op de markt gebracht, een omdoos die het mogelijk maakt om planten zonder plastic hoes en tray direct bij tuincentra af te leveren.'

Het logistieke proces is grotendeels geautomatiseerd.
Het logistieke proces is grotendeels geautomatiseerd. © Thierry Schut

De bloeiende planten probeert het bedrijf ook zo duurzaam mogelijk te verpakken. 'Maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Klanten die daarvoor kiezen, moeten meer betalen.'

De kwekerij is On the Way to PlanetProof- en MPS-GAP-gecertificeerd. Ook is deze positief beoordeeld op MPS-GRASP, dat is gericht op de sociale aspecten, zoals welzijn en beloningsniveau van medewerkers en gezondheids- en veiligheidsaspecten.

'Onze uitzendkrachten krijgen evenveel waardering als onze vaste medewerkers', zegt de communicatieman. 'We moedigen het bij iedereen aan om voorstellen te doen voor verbetering. Daarom staat er ook een ideeënbus op tafel.'

Zonnepanelen op schuur

Op een van de locaties ligt de schuur vol met zonnepanelen. Die wekken jaarlijks 197 megawattuur aan elektriciteit op. Voldoende om ruim vijftig huishoudens van energie te voorzien. De overige verwarming gebeurt met warmtekrachtkoppelingen en SV.CO recirculeert al het water via silo's, die ook regenwater opslaan. Gewasbescherming gebruikt de kwekerij zo min mogelijk, door goed te scouten op ziektes en plagen.

Om nieuwe producten te ontwikkelen, werkt SV.CO samen met veredelaars en leveranciers en overlegt het bedrijf met klanten. 'Sommige klanten hebben al om een witte poinsettia met bedrukking gevraagd', zegt Broch. 'Die zullen we volgend jaar vast en zeker op de markt brengen.'

Kalanchoë en potchrysant hoofdmoot
Strijbisverbeek, dat sinds 2011 onder de naam SV.CO opereert, is in 2006 ontstaan uit de kwekerijen van Arie Strijbis en Sander Verbeek. In 2018 kwam kwekerij Vreugdenberg van Aad Vreugdenhil daarbij. De vijf locaties in De Lier en Maasdijk beslaan in totaal 20 hectare. Sinds 2019 vormen Sander Verbeek, Jelle Strijbis en Martijn Vreugdenhil de directie en Arie Strijbis en Aad Vreugdenhil de raad van advies. Jaarlijks verkoopt de kwekerij zo'n 22,5 miljoen planten. SV.CO heeft ongeveer 120 medewerkers, de helft is vast in dienst en de andere helft zijn uitzendkrachten. Het hoofdassortiment bestaat uit kalanchoë's en potchrysanten in potten van 9, 12 en 23 centimeter. De groene kalanchoë's produceert het bedrijf in 12-, de poinsettia's in 6- en 10,5- en de overige seizoensproducten in 9- tot 12-centimeterpotten. SV.CO rijdt met vier eigen vrachtwagens langs de verschillende locaties om alle bestelde producten met one-stop-docking af te leveren bij de veilingen in Aalsmeer en Naaldwijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer