%27Circulair+ondernemen+is+een+must%27
Reportage
© Harry Stijger

'Circulair ondernemen is een must'

Kwekerij Lankhaar Kalanchoë in Bleiswijk produceert planten op een duurzame manier. Door deelname aan de regionale Circular Economy Challenge leert de ondernemer nog meer circulair te werken. Zijn bedrijf dient als voorbeeld.

André Lankhaar startte in 2002 samen met zijn vrouw Petra een 'kleine' kalanchoëkwekerij van 9.000 vierkante meter glas. Zes jaar later verkochten ze dit bedrijf aan de buren en gingen door met een bedrijf van 3,2 hectare glas. Samen met de nieuwe vestiging van 2 hectare in Poortugaal produceren de ondernemers nu wekelijks 200.000 dubbelbloemige kalanchoë's.

'De start van het grotere bedrijf was heel lastig door mijn overstap van werker naar manager. Maar ik heb daarvan geleerd dat je moet samenwerken', zegt Lankhaar. Hij begint daarom ook een samenwerking met Bunnik Plants, die de logistieke functie van zijn bedrijf overneemt. Hierdoor kan hij zich concentreren op de productie.

Eigen soorten

Samen het veredelingsbedrijf Agriom heeft de ondernemer een veredelingsprogramma gestart voor ontwikkeling van eigen soorten. Lankhaar: 'Al heel snel hadden we de goede genetica te pakken. Een geschenk uit de hemel.'

Circulair ondernemen is een must, wil je als kweker toekomstbestendig zijn

André Lankhaar, kalanchoëkweker

De stekvermeerdering vindt in Afrika plaats. Hiervoor is hij een samenwerking aangegaan met Multiflower in Tanzania. Lankhaar gaat er regelmatig naartoe.

'Daar kunnen we ook wat doen voor de samenleving', zegt hij. 'We kopen de stekjes onder de voorwaarden dat 160 jonge vrouwen die er werken een veilige werkplek hebben en iedere dag een warme maaltijd krijgen en een goed salaris. Dit model is heel duurzaam en het is fijn om te kunnen doen.' Van de geproduceerde stekken is een derde voor de eigen teelt en twee derde wordt doorverkocht aan telers wereldwijd.

Geloof en positiviteit

Lankhaar wil vanuit zijn positiviteit en geloofsovertuiging ondernemen. 'Als christen vind ik dat je goed met je mensen en schepping om moet gaan. In mijn omgeving doe ik daaraan wat ik kan', vertelt hij.

'Daarom hebben we ook mensen in dienst die een afstand tot de arbeidsmarkt hadden. Bij ons tellen ze volwaardig mee', vervolgt de tuinder. 'In Afrika geven we mensen een kans om zich te ontwikkelen. Dit is de basis om duurzaam met arbeid om te gaan.'

Beluchten van waterbassin onder rolcontainers in de kas.
Beluchten van waterbassin onder rolcontainers in de kas. © Harry Stijger

Circulair ondernemen

Lankhaar: 'Circulair ondernemen is gewoon een must. Het is een voorwaarde om toekomstbestendig te zijn.' Dat is voor de tuinder een reden om zich aan te melden voor de Circular Economy Challenge in zijn regio, waar vooruitstrevende bedrijven uit verschillende sectoren aan deelnamen.

De drie bijeenkomsten die de ondernemers met elkaar hadden, waren onder andere bedoeld om gezamenlijk ideeën te ontwikkelen en elkaar te vertellen wat ze ervan vonden. Tevens hebben ze een bezoek gebracht aan BlueCity, een speeltuin voor circulaire bedrijven, en Urban Farmers, de circulaire dakkas die failliet is.

Bedrijfsscan

De kalanchoëkweker vond de bedrijfsscan, uitgevoerd door KPMG, het belangrijkste. Hierin is vooral naar de afvalstromen gekeken en wat nog mogelijk is op het gebied van duurzaamheid.

Lankhaar vond het verhelderend om op afstand naar het eigen bedrijf te kijken. 'Uit de scan kwam naar voren dat we goed bezig zijn', laat hij weten.

Duurzame doelen

'We hebben duurzame doelen in de veredeling: niet-ziektegevoelige stekken, die vanuit de veredeling met weinig energiegebruik toch mooi zijn. Voor de productie gebruiken we restwarmte van Roca en rest-CO2 van OCAP. Het potsubstraat waar we in telen bestaat voor 30 procent uit kokosafval. Het potje zelf is voor 100 procent van gerecycled plastic gemaakt.'

Voor het inpakken van de planten zoekt het bedrijf nog een mooie papieren hoes, dat is een volgende uitdaging.

Nieuwe papieren plantenhoes.
Nieuwe papieren plantenhoes. © harry Stijger

Eerlijk verhaal vertellen

De kalanchoëkweker wil bij duurzaam en circulair ondernemen het eerlijke verhaal samen met de afnemers aan de consument vertellen. Dat verhaal moet dan wel duurzaam en echt zijn.

Lankhaar gebruikt weinig chemie, maar wel biologische bestrijders. De waterstromen zijn volledig gesloten. Al het water blijft binnen het bedrijf zonder ontsmetting of waterzuivering. In de kas zijn onder de rolcontainers vier bassins voor de opslag van water.

Voor de belichting wordt stroom ingekocht. Het bedrijf heeft geen warmte/krachtkoppelingsinstallatie, maar is wel bezig met tweehonderd zonnepanelen voor op het ketelhuis. 'Ik heb niet veel ruimte voor zonnepanelen, maar dit is toch een kleine bijdrage. Helemaal energieneutraal wordt lastig.'

Rabobank stimuleert regio-ondernemer
Circulair ondernemen vraagt van ondernemers om anders te denken, over de grenzen van het eigen bedrijf heen te kijken en samen te werken. Om bedrijven te stimuleren een circulair businessmodel te omarmen, is de Rabobank de Circular Economy Challenge (CE Challenge) gestart. De bank zet dit evenement regionaal in om ondernemers te helpen bij de ontwikkeling naar circulair ondernemerschap. Hierdoor kunnen bedrijven hun kansen voor circulair ondernemen verkennen en die vertalen naar een goed actieplan en een businesscase. In de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag trokken vijf Rabobanken (Regio Den Haag, Zuid-Holland Midden, Westland, Leiden-Katwijk en Rotterdam) het afgelopen half jaar samen op voor een eigen CE Challenge. Tijdens de CE Challenge werken de deelnemers nauw samen met KPMG Sustainability, Rabobank en MVO Nederland. Zo krijgen ze toegang tot nieuwe circulaire netwerken, wordt er een bedrijfsscan gemaakt en vervullen ze een belangrijke voorbeeldfunctie in de regio.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer