Frankrijk+breidt+zone+AVP+uit
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Frankrijk breidt zone AVP uit

Frankrijk heeft vrijdag de observatiezone voor Afrikaanse varkenspest (AVP) uitgebreid tot aan de Belgische grens in de Ardennen. Aanleiding is de vondst van met AVP besmette kadaverresten een kilometer of twee buiten het kerngebied op 18 kilometer met de grens met Frankrijk.

Het karkas werd op 9 december ontdekt vlak bij het dorp Assenois in de regio Neufchateau tijdens verscherpte controle in de streek. Dat is op 23 kilometer van de grens met Luxemburg en 108 kilometer verwijderd van de Nederlandse grens. Volgens de Belgische autoriteiten zijn de gevonden resten van een zwijn dat al drie tot zes maanden dood is.

Het kadaver is waarschijnlijk afgelopen zomer niet gezien als gevolg van de dichte vegetatie. In reactie op de vondst hebben de Belgische autoriteiten de toezichtszone uitgebreid. In de betrokken zone gelden nu speciale maatregelen. Zo is alle verkeer in de bossen verboden, net als de jacht en mag er ook geen hout meer worden gekapt.

Waarschuwing

De Belgische situatie zet in combinatie met het feit dat AVP vanuit Polen oprukt en nog maar 30 kilometer verwijderd is van de Duitse grens alle seinen op rood. Veel seizoenswerkers en vakantiegangers reizen de komende kerstperiode van en weer terug naar Nederland.

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) roept iedereen op alert te zijn. Ook roept de organisatie op tot het geven van goede voorlichting over de risico's van insleep aan (buitenlands) personeel en andere erfbetreders. Zowel de POV als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft hiervoor flyers in verschillende talen beschikbaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
Meer weer