Opnieuw+vondst+varkensresten+met+varkenspest+in+Belgi%C3%AB
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Opnieuw vondst varkensresten met varkenspest in België

In Assenois in de Belgische provincie Luxemburg zijn resten van een wild zwijn gevonden die besmet zijn met Afrikaanse varkenspest. Dit gebied stond al onder verscherpt toezicht. Het is een tegenslag in de bestrijding, de overheid wil in maart 2020 het virus hebben uitgeroeid.

Dat meldt Het Laatste Nieuws. Het karkas werd ontdekt bij een extra zoekactie naar wilde zwijnen met verschijnselen van de besmette ziekte. Dit exemplaar was al drie tot zes maanden dood. Het gebied waar het karkas is gevonden, was al sinds juli volledig afgesloten voor mensen. De Afrikaanse varkenspest werd in Wallonië voor het eerst in september 2018 bij wilde zwijnen gevonden.

Een deel van bossen werd dit voorjaar opnieuw opengesteld, sinds de afgelopen herfst zijn alle bossen weer volledig verboden voor wandelaars en fietsers. Doordat er een bewegingsverbod geldt, zijn ook jagers en bosbouwers niet welkom. Inmiddels is het aantal wilde zwijnen in het gebied sterk afgenomen. De maatregelen hebben tot doel om het virus in maart 2020 te hebben uitgeroeid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 8°
  10 %
 • Maandag
  27° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  0 %
Meer weer