'Er is vooral een kloof met de politiek'

Akkerbouwer en veehouder Jan Ramaker gelooft helemaal niets van een grote kloof tussen de boer en de burger. 'De boerenacties krijgen steun van 80 procent van de Nederlandse bevolking, dat zegt genoeg.' In een reeks artikelen over Stad en platteland komen boeren en burgers aan het woord.

%27Er+is+vooral+een+kloof+met+de+politiek%27
© Ruud Ploeg

Jan Ramaker is scherp in zijn bewoordingen. 'We worden op dit moment geregeerd door een kleine groep regenten in Den Haag die niet weten wat er in de praktijk leeft. Het beleid wordt vooral bepaald op basis van emoties en niet meer op basis van feiten.'

De akkerbouwer en veehouder in het Overijsselse Ane (in de buurt van Gramsbergen en Hardenberg) ervaart nauwelijks een kloof met de burgerbevolking. De grote steun voor de boerenactie van 1 oktober ziet hij daarvoor als genoeg bewijs.


Ramaker beschrijft zichzelf als maatschappelijk betrokken. Hij vertelt dat hij veel contacten heeft met burgers en zeker lokaal verder kijkt dan alleen wat er op zijn eigen bedrijf gebeurt.

De politiek verschuilt zich maar al te graag achter een kloof tussen boer en burger, vindt Ramaker. 'Het onbegrip bij de politiek en de overheid voor onze situatie is kenmerkend voor onze samenleving.'

Waan van de dag

Het heeft volgens Ramaker niet alleen betrekking op de landbouw, maar ook op de zorg, het onderwijs, de politie en nog veel meer sectoren. 'Het is heel moeilijk om respect te houden voor de beleidsmakers die leven bij de waan van de dag.'

De kritiek van Ramaker treft overigens niet alleen de politiek, maar ook de hoofdbestuurders en directies van landbouwcoöperaties. 'Zij doen allang niet meer datgene waarvoor onze voorouders deze organisaties ooit hebben opgericht', stelt hij.

'Wij worden te veel aangevoerd door generaals die vaak zo ver voor hun troepen uitlopen dat ze niet zien welke richting hun soldaten op gaan. Pas na een aantal jaren komen ze er dan alsnog achter dat er helemaal geen soldaten meer te zien zijn. Kijk dan is pas echt sprake van een grote kloof.'

• Bekijk meer over het thema Stad en platteland

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer